1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биопроизводството в Нидерландия накратко

Биопроизводството в Нидерландия накратко

Агробизнес в Европа

В рамките на най-голямото аграрно изложение в Пловдив за шеста поредна година ще се проведе Международна конференция за биопроизводството. Страна партньор в конференцията ще бъде Нидерландия - единствената страна в Европейския съюз, която не изплаща субсидии за биоземеделие. Коментар направи експертът в областта на биологичното производство Мариан Блом в специално Skype интервю за АГРО ТВ.

По думите й Нидерландия е три пъти по-малка от България, а е с население от около 17 млн. души. 70% от площта на страната се използва за земеделие – конвенционално и биологично. Малко повече от 2000 ферми са сертифицирани за биологично производство, които обработват около 75 000 хектара, или 4% от земеделската земя.

„Най-продаваните биологични продукти в магазините в Нидерландия са яйца, млечни продукти, зеленчуци, картофи. Най-високият ни пазарен дял определено е отреден за органични яйца. Около 60% от яйцата са с органичен произход“, заяви Мариан Блом, като добави, че Кралство Нидерландия работи със страни не само членки на Европейския съюз, но и от цял свят.

„Нидерландия търгува с конвенционални и биологични агропродукти. Това означава, че внасяме и изнасяме както от страни в Европа, така и Китай, например. Оттам купуваме фураж, ядки и билки. От други азиатски страни, както Латинска Америка и Африка внасяме цитруси, манго. Също и изнасяме. Основният ни експортен пазар е Германия, но работим и останалите европейски страни. Да, ние сме голям земеделски производител, но и сме и много експортно и импортно ориентирани като става дума за органични храни“, добави Блом.

Мариан Блом e мениджър на обединената холандска организация „Бионекст“, чиято дейност е насочена към иновациите и науката в биологично производство. Цялото интервю очаквайте в рубриката АГРОТЕМА на 16 февруари, по АгроТВ.

Автор: Петя Петкова-Пенчева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.