1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биоземеделците още не са получили евросубсидиите си

Биоземеделците още не са получили евросубсидиите си

Трудните условия за биопроизводство са причина заетите в този сектор да са значително по-малко

"Въпреки декларациите на министъра на земеделието Мирослав Найденов, че до края на декември 2009 г. всички земеделски производители ще получат европейските субсидии за декар обработваема площ, биопроизводителите не са получили и стотинка до края на декември 2009 г." Това съобщи председателят на наскоро учредената асоциация на производителите на биопродукти Веселина Ралчева пред „Дневник”. "Докато всички останали земеделци получиха в края на декември по 16.23 лв. евросубсидии за декар обработваема площ, хората, които влагат най-големи усилия в производството на чиста продукция, сякаш са дискриминирани", коментира тя.

Трудните условия за биопроизводство са причина заетите в този сектор да са значително по-малко от стопаните, развиващи конвенционално земеделие. От асоциацията недоумяват защо по сметките им не са преведени и минималните средства, които им се полагат. "Някои от колегите са на ръба на нервна криза, защото очакваха да покрият заеми, теглени за покупка на техника", поясни Ралчева и допълни, че от началото на годината води диалог с администрацията на фонд "Земеделие", който засега не дава резултат.

В началото на навата година Ралчева е изпратила запитвания до министъра на земеделието Мирослав Найденов и до изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева за липсата на субсидии. В получения отговор експертите от фонда обясняват, че причината за неизплащането е лекото забавяне на списъка със земите с висока природна стойност, от който зависят допълнителните компенсации за агроекологичните дейности. Списъкът е одобрен на 28 декември 2009 г., затова от ведомството предлагат да обсъдят проблемите със забавените плащания другата седмица.

"Директните плащания на площ не зависят от агроекологичните компенсации и списъка на земи с висока природна стойност, защото тези средства се превеждат извън директните плащания", коментира Ралчева. Според нея проблемът се дължи на нечие чиновническо бездействие, което по необясними причини е поставило биопроизводителите в отделен списък от този за директните плащания. "Имам чувството, че нито министърът, нито шефът на фонд "Земеделие" са запознати с казуса, защото днес ми се обадиха с уверение, че проблемът ще бъде решен", уточни още Ралчева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.