1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Близо 70% от всички антибиотици, произведени в САЩ, се използват в животновъдството

Близо 70% от всички антибиотици, произведени в САЩ, се използват в животновъдството

Органичните практики забраняват употребата на антибиотици

Изборът на храни с етикет "органично" е единственият начин потребителите да се уверят, че закупените от тях месо и млечни продукти са произведени без употреба на антибиотици, съгласно ОТА  ( Асоциация за органична търговия ), в отговор на "Вечерни новини CBS" и предаването на Кейти Карик за животновъдството, излъчено на 9 и 10 февруари предаде organic-market.info. "Практиките в органичното производство осъзнават и имат респект към мощната природа на антибиотиците. В резултат, органичните практики забраняват употребата на антибиотици, синтетични хормони или други лекарствени примеси в храната на животните, които целят стимулиране на растежа или възпроизводството" - казва Кристин Бушуей, изпълнителен директор на ОТА. За да предпазят общественото здраве, уважавани организации като Американската медицинска асоциация и Световната здравна организация препоръчват в селското стопанство да не се използват антибиотици за нетерапевтични нужди . Тези организации посочват, че подобна употреба на антибиотици в селското стопанство води до развитието на резистентни бактерийни щамове.
 
Списанието "Перспективи за здравето на околната среда" в изданието си от м. юни 2009 г., публикува важна статия със заглавие "Пейзаж на резистентността към антибиотици", в която се цитира изследване, показващо, че практиката да се употребяват антибиотици с нетерапевтични цели  в храната и водата на животните е довело до постоянното присъствие на тези антибиотици в обкръжаващата среда и до възможността за резистентни към тях бактерии.   Близо 70% от всички антибиотици, произведени в САЩ, се използват за нетерапевтични цели в индустриалното животновъдство, съгласно Съюзът на учените, който дефинира "нетерапевтична употреба" като употреба на антибиотици при липса на диагностицирано заболяване. Животни, отглеждани за месо в индустриалните ферми, често ежедневно получават антибиотици в храната и водата, за да се стимулира нарастването на теглото и усвояването на храната, а също и за компенсиране на пренаселеността и нехигиеничните условия. Това не е разрешено в органичното селско стопанство. "Органичните производители трябва да отговарят на органичните стандарти, за да осигурят условия за живот и практики за опазване на здравето, които подпомагат предпазването от заболеваемост и повишават здравето на животните" - добавя Г-жа Бушуей.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.