1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Държавен фонд „Земеделие” изплати 674 061 лева за агроекология

Държавен фонд „Земеделие” изплати 674 061 лева за агроекология

Субсидиите са преведени днес по сметките на 51 кандидати

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) изплати 674 061 лева на 51 агроеколози, съобщиха от фонда. Субсидиите са преведени днес по сметките на 51 кандидати, подали заявления за подпомагане по две от петте подмерки на мярка 214 „Агроекологични плащания” – Биологично земеделие и Традиционно животновъдство. Така изплатените средства за агроекология за Кампания 2010 достигнаха 10 860 269 лв.

Целта на агроекологичното земеделие е да сведе до минимум човешкото въздействие върху околната среда. В тази връзка, фермерите поемат ангажимент да се грижат най-малко пет години за една и съща територия. По-високите субсидии за биологично земеделие компенсират по-високите разходи, които имат стопаните при производството на екологично чисти продукти, поддържането на ландшафта и разнообразието в природата. Законодателството на Общността налага и редица ограничения върху дейностите на стопаните с проекти за биологично земеделие и традиционно животновъдство, които са свързани със задължителното сеитбооращение на културите, фитосанитарния контрол, както и с хуманното отношение към животните. Съществуват забрани и срещу ползването на пестициди, изкуствени торове, антибиотици за животни, хранителни добавки и генно модифицирани храни.

Направлението „Опазване на застрашени местни породи” от подмярка ТЖ има за цел да увеличи броя на местните породи, застрашени от изчезване. Подпомагането се изплаща за глава животно от списъка на застрашените от изчезване редки местни породи и е публикуван на: http://www.prsr.bg/attachment/documents/file_189.pdf.

Друга цел на подмярка ТЖ е устойчивото управляване на пасищата на национални паркове „Пирин” и „Централен Балкан”. Стопаните трябва да изкарват на паша най-малко или 50 овце, или 10 говеда, или 10 коня, или комбинация от поне два вида от тях, но не по-малко от 10 животински единици. Пашата трябва да продължи най-малко 3 месеца от годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.