1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Датските биоземеделци със слаб резултат през 2018 г.

Датските биоземеделци със слаб резултат през 2018 г.

Експертите в Копенхаген отдават това на различни фактори

Много слаб резултат отчитат датските биостопани за миналата година. Според националната статистика всяка ферма е генерирала средни приходи в размер на близо 62 хиляди евро, което е по-малко от половината в сравнение с 2017 година.

За първи път от 10 години насам развитието на биоземеделието в Дания бележи спад. Експертите в Копенхаген отдават това на различни фактори. От една страна много стопани са пострадали от сушата през 2018-та, а от друга цените са останали неочаквано ниски. Приходите са се свили и заради по-високите разходи, причинени от набавянето на допълнителни фуражи за животните и по-високите цени за горива.

Като друг проблем се очертава фактът, че търсенето на биопродукти в определени сегменти не расте със същата скорост както производството. Особено ясно става това при биомлякото, посочват статистиците. Голямото предлагане е довело до спад на цените, а търсенето е намаляло. Така за една година приходите на производителите са спаднали с две трети до 86 хиляди евро. Въпреки това в този сектор стопаните са генерирали чиста печалба от средно 13 хиляди евро, показват статистическите данни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.