Ден на биологичното земеделие в Източните Родопи

Негов специален гост ще е посланикът на Кралство Нидерлания в България Карел ван Кестерен

Подкрепената от българо-холандския проект „Новото тракийско злато" моделна биоферма в с. Тополово, община Маджарово, събира днес земеделски производители и преработватели от района на Източните Родопи.

Това ще е вторият поред Ден на биологичното земеделие в Източните Родопи. Негов специален гост ще е посланикът на Кралство Нидерлания в България Карел ван Кестерен. Очаквани са представители на Министерство на земеделието и храните, на общински и областни служби „Земеделие" в Хасково и Кърджали, както и на регионалните Служби за съвети в земеделието.

В първия Ден на биологичното земеделие в Източните Родопи, който се състоя през октомври 2010 година, участваха над 60 земеделски производители и гости. Денят ще предостави възможност за обмяна на опит, знания и информация между земеделски производители и преработватели, представители на екологични неправителствени организации, служители в общинските администрации и други хора, които се стремят заедно да създадат нов икономически модел в района на общините Кърджали, Маджарово, Стамболово, Ивайловград и Крумовград. Проектът „Новото тракийско злато" разчита на социалния ефект, който Денят на биологичното земеделие в Източните Родопи създава за сплотяване на местните общности в района.

Събитието цели да популяризира производството и потреблението на биопродукти. Ще бъдат дегустирани и някои традиционни земеделски продукти от Източните Родопи, които са биосертифицирани или в преход към сертификация: вино, грозде, мед, билки и др.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.