Депутати обсъдиха въпросите за ГМО на извънредно заседание

Станаха ясни предложенията на депутатите от ГЕРБ за отстоянията между биологичните полета и площите с генетично модифицирани организми

ГМО бяха главна тема за обсъждане на депутатите от комисията по околната среда и водите в Народното събрание. На 10 февруари по време на извънредно заседание на второ четене спорния законопроект за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицирани организми предаде Агенция „Фокус”. Още в началото на заседанието депутатът от „Атака” Огнян Пейчев поиска първо да се гласува мораториумът за освобождаване в околната среда на генетично модифицирани организми (ГМО) за 5 години и след това да се гласува законопроектът, но това предложение отпадна. Решено бе мораториумът да се гласува последно. Заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева съобщи, че от екоминистерството предлагат да остане т. 2 в чл. 5 от закона за провеждането на националното обсъждане за пускане на ГМО на пазара. След спорове депутатите от Комисията по околната среда и водите отложиха за утре разглеждането на чл. 52 от законопроекта за генетично модифицираните организми (ГМО). Членът касае освобождаването на ГМО в околната среда при наличие на поле в съседство с биологичен начин на производство.

По време на извънредното заседанието на екокомисията станаха ясни предложенията на депутатите от ГЕРБ за отстоянията между биологичните полета и площите с генетично модифицирани организми. Отстоянията обаче се отнасят както за биологичните полета, така за конвенционална продукция. Според предложението на Костадин Язов и Иван Алексиев от ГЕРБ задължителните отстояния между ГМО култури и други видове култури например за царевицата трябва да бъдат 800 метра, което предизвика спорове по време на заседанието. Въпреки това от ГЕРБ смятат, че текстът защитава биологичната продукция. В същото време представители на биологични продукти останаха недоволни от предложението, тъй като биополета се третират наравно с конвенционалните. За бъдат продават биологични продукти, земеделците трябва да имат сертификат, който се издава съобразно определени критерии, в това число конкретно разстояние от третирани с торове площи. Депутатите приеха преди гласуването на чл. 52 да получат становище от експертите в консултативния съвет в МОСВ, за да стане ядно дали посочените отстояния гарантират защитата на биологичното земеделие от генетично модифицираните организми.

Предложенията за отстоянията ще важат и за НАТУРА 2000 и ще са универсални. Според заместник-министъра на околната среда Евдокия Манева предложените отстояния са три пъти повече, отколкото научните данни на професорите от консултативната комисия към МОСВ. Проф. Райчо Димков, председател на консултативната комисия в МОСВ, обясни пред журналисти, че няма проблем в съвместното съществуване между биопродукти и генетично модифицирани култури. Няма научно доказателство, че има вреда от ГМО върху биологичната продукция, каза той. В същото време биоземеделецът Албена Симеонова посочи, че от до 2013 г. на 8 % от обработваните площи у нас трябва да произвеждат биологични продукти, според националния план за развитието на биоземеделието.

На днешното заседание на комисията остава да бъде разгледат проектът за мораториум върху освобождаването на ГМО за 5 години, както и ще бъде гласуван окончателният вариант на законопроекта за ГМО.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.