1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Деца от детски градини в София ще отглеждат биозеленчуци

Деца от детски градини в София ще отглеждат биозеленчуци

Снимка:

Проектът е на фондация "Заедно"

Децата от десет детски градини в София ще  отглеждат сами в двора биозеленчуци по проект на фондация  "Заедно". Всичко необходимо - сглобяеми сандъчета, пръст,  семена, хумус, материали и инструменти, се осигурява от  фондацията, каза за БТА нейният представител Мария Димитрова.

Биоградинките са изключително популярна по света като практика за екологично образование. У нас през миналата година е реализиран един проект в столицата - в ЦДГ 93 "Славейче", в  квартал "Лозенец".

Опитът показва, че за целта са нужни минимум 20-30 квадратни метра от двора, за да могат децата да се  разминават между лехичките. Финансовите средства не могат да заместят желанието, усилията и времето на родителите, фокусирани върху нещо като  вкусната градинка, отбеляза Димитрова.

Идеята е да се работи с  тях и децата, а не проектът да се осъществява изолирано в  детската градина, отбеляза Димитрова. Десетина родители -  ентусиасти ще трябва да помогнат с труд и да отделят няколко  уикенда, в които с работни дрехи да се включат в инициативата. 

Те ще трябва да сглобят сандъчетата, да ги напълнят с пръст и да окопават, когато е нужно. Децата участват в проекта от самото начало -  планират градинката, рисуват как ще изглежда и какви зеленчуци  ще има в нея, получават семена, които трябва да превърнат в  разсад вкъщи, засаждат зеленчуците, наблюдават растежа им и ги  поливат.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Вижте видео, свързано с темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.