1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Дни на Кулинарията в Източните Родопи-2

Дни на Кулинарията в Източните Родопи-2

Събитието ще се състои на 5 октомври в „Дивата ферма“ в с. Горно поле

Българско-холандският проект „Новото тракийско злато“  / www.newthraciangold.eu / организира второто издание на Дни на Кулинарията със здравословни, биологични и традиционни ястия от Източните Родопи. Първото издание на кулинарното събитие бе проведено през юни съвместно с Холандското посолство в София и ресторант „Соул Кичън“ и премина при голям интерес.

Основното събитие-демонстрация на Дни на Кулинарията в Източните Родопи -2 ще се състои на 5 октомври 2012 г., петък, в „Дивата ферма“ в с. Горно поле, община Маджарово от 11 часа.

Холандската кулинарна експертка Каролина Верхувен ще покаже с помощта на Бети Василиева от „Дивата ферма“ готвене с местни продукти, консервиране на плодове и зеленчуци, като се използват рецепти от кулинарното наследство. Дирк-Хайн Монтан, експерт по качество и стандартизация, ще говори за стандартите на ЕС за местна и домашна преработка на земеделски продукти и храни. Двамата холандски експерти ще бъдат придружавани от Мартийн Ланкестер, изпълнителен директор на холандската фондация Авалон, която работи по проекта НТЗ.

На 6 октомври в хотел „Устра“ в Кърджали от 10 часа ще има семинар с биопроизводители и преработватели за изискванията към преработвателни компании и малки местни (домашни) преработватели за техническите аспекти в преработването на храни.

На двете събития ще бъде представена и първата по рода си Книга с източнородопски рецепти, издадена преди няколко месеца в рамките на проекта.

Второто кулинарно събитие на НТЗ предлага чудесна възможност за популяризиране в района на Източните Родопи на концепцията и практиките за готвене и консервиране на биологични продукти, на хигиенните условия и европейските изисквания за съхраняване и преработка на земеделски продукти и храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.