1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Експерти от МЗХ взеха участие в европейското биологично изложение „TECH & BIO 2011“

Експерти от МЗХ взеха участие в европейското биологично изложение „TECH & BIO 2011“

Изложението се провежда за трета поредна година

Експерти от Министерство на земеделието и храните взеха участие в най-голямото европейско Международно изложение за биологично земеделие „TECH & BIO 2011“ в град Валенс, Франция. Изложението се провежда за трета поредна година и в него участват повече от 220 изложители.

В рамките на изложението се състоя кръгла маса на тема: „Устойчиво развитие на биологичното земеделие на европейска територия“, на която г-жа Евгения Митрова, директор на Дирекция „Растениевъдство“ към МЗХ представи позицията на страната ни за устойчиво развитие на биологичното земеделие, като очерта два основни, ключови момента. Първият е свързан с утвърждаване на имиджа на биохраните като здравословни, безопасни, висококачествени, произведени с надеждни системи за контрол и сертификация, както и повишаване на информираността на потребителите относно методите на производство на биологични продукти.

„Начинът на производство в биоземеделието е пряко свързано с опазване и щадене на околната среда“, посочи г-жа Митрова и допълни, че той води до ограничаване използването на пестициди и торове, намаляване на ерозията, подобряване на качеството на почвата и запазване на биологичното разнообразие.  

Биологичните производители трябва да бъдат подпомогнати, стимулирани финансовото, тъй като това ще допринесе за повишаване на тяхната конкурентоспособност на световно ниво, посочи още тя.   

По време на изложението, което се провежда от 7 до 8 август 2011 г.,  България  се представя със собствен щанд, на който се предлагат мостри на български биологични продукти, като розово и лавандулово масло, розова и лавандулова вода и др.

Изложението се организира от Земеделската камара на департамент Drome, районът с най-много биоферми във Франция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.