1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Европейско изследване доказва по-високата хранителна стойност на екологичните хранителни продукти

Европейско изследване доказва по-високата хранителна стойност на екологичните хранителни продукти

Поради разликата в методите на производство екологичните продукти могат да повлияят положително на човешкото здраве


Най-мащабният досега проект за екологично земеделие, финансиран от Европейския съюз, потвърждава: екологичните хранителни продукти могат да окажат положителен ефект върху човешкото здраве. Съгласно потребителските очаквания те са висококачествени и сигурни. Две основни открития доведоха до този резултат: в сравнение с конвенционално произведените хранителни продукти екологичните имат по-високо съдържание на вещества от хранително-физиологично значение като антиоксиданти и витамини. Освен това съдържанието на нежеланите вещества като микотоксини, пестицидни остатъци и глюкоалкалоиди в млякото, както и в редица плодове, е по-ниско. Това се дължи на първо място на използваните екологични методи за управление на почвеното плодородие. Тези методи засилват съпротивителните сили на растенията и увеличават съдържанието на ценни вещества. Неизползването на синтетични минерални торове и пестициди подобрява допълнително състава на веществата в множество полски култури.

В продължение на 5 години над 30 европейски съдружника работиха над всеобщия проект за подобряване на качеството и сигурността, както и за намаляване на разходите в европейската верига за доставки на екологични продукти и продукти, произведени с минимално използване на ресурсите (QLIF). Изследователите насочиха вниманието си върху качеството и сигурността на екологичните продукти и продуктите, произведени с минимално използване на ресурсите, по отношение на ценовата ефективност и здравословното обкръжение. Експериментите им ясно показаха по-високото качество на екологичните полеви култури и животински продукти в сравнение с конвенционалните. Екологични хранителни продукти като зеле, салата, домати и картофи съдържат много повече вторични растителни вещества, обобщи академичният координатор на QLIF, д-р Урс Нигли (Изследователски институт за биологично земеделие/FiBL). В биологично произведеното мляко съдържанието на вещества, увеличаващи хранителната му стойност, също е било много по-високо, особено през лятото. Съдържанието на ненаситени мастни киселини като CLA и Омега 3 е било до 60 процента по-високо, а съдържанието на витамини, каротиноиди и антиоксиданти – между 30 и 70 процента. Базираният върху суров фураж хранителен режим с нисък дял на царевичен силаж се оказва решаващ фактор за качеството. В този случай системите за отглеждане, използващи минимално ресурсите на околната среда, както и отглеждането на открито, които иначе наподобяват качеството на конвенционалните методи за отглеждане, са идентични с екологичното производство що се отнася до качеството.

По-високото съдържание на ненаситени мастни киселини се отразява благоприятно на човешкото здраве. Вторичните растителни вещества, като например антиоксидантите, спомагат да се намали риска от сърдечносъдови и ракови заболявания.

Изследването QLIF се базира на обширни анализи на научни експерименти, социално-икономически данни и комплексно моделиране. В центъра на изследването стоят предизвикателствата и бъдещите пътища за подобряване на качеството на екологичните растителни и животински продукти.  Две от проведените изследвания бяха съсредоточени върху опити с изхранването на животните за подобряване на млякото и увеличаване на състава на белтъчините и на вътрешномускулния състав на мазнините (което се отразява на сензорното качество на свинското месо). Освен това, учените създадоха протокола HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Този протокол има за цел да насърчава производителите да гарантират високи качествени стандарти специално при екологичните продукти, както и да осигурят сигурността на хранителните продукти например при използването на торове и производството им. Да се задоволи нарастващото търсене на специално обработени екологични продукти и при това да се запази автентичността и естествеността им е ново предизвикателство. Към това проектът QLIF предложи, производствените стандарти да бъдат записани в практическо ръководство. 

Резултатите от изследванията на QLIF опровергават резултатите от едно научно проучване на English Food Standard Agency (FSA), издадено неотдавна. Контраверсното проучване не можа да установи разлики в хранителния състав на екологичните и конвенционално произведените хранителни продукти. По време на представянето на резултатите от изследванията c в Берлин генералният секретар на немското дружество Deutscher-Naturschutzring e.V. (DNR), Хелмут Рьошайзен критикува остро проучването на FSA. Той изрази съмнение от умишленото изключване на изследвания, които доказват по-високото съдържание на вторични растителни вещества в екологично произведените плодове. Проблемните остатъци от например тежки метали или пестициди в конвенционално произведените продукти също не са взети достатъчно под внимание, докато тяхното негативно влияние върху малките деца отдавна е добре познато на дружеството. 

Автори: Бианка Боровски & Щефан Зимон
Превод: Мария Тачева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.