1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Франция трябва да преосмисли стимулите за биогорива

Франция трябва да преосмисли стимулите за биогорива

Държавната помощ за земеделците надхвърля целите, набелязани от Европейския съюз

Френските държавни помощи за отглеждане на култури за биогорива носят много ползи на земеделците, но и скрити разходи за шофьорите, които се оказаха в ситуация, при която трябва да плащат по-високи цени за горивата. Това гласи нов одиторски доклад, публикуван във вторник.

Държавната помощ за земеделците, отглеждащи култури за биогорива, е толкова солидна, че надхвърля целите, набелязани от Европейския съюз. След изплащането им обаче, и като се има предвид съвсем умерения ефект на биогоривата в енергийния сектор плюс неясните екологични предимства, Франция може би трябва да преосмисли стимулите за биогорива. В последно време те станаха обект на яростни дебати заради екологичните си ползи. Критиците им настояват, че след пълен анализ на техния жизнен цикъл, включително използването на земята, се оказва, че биогоривата може да са дори по-малко екологични от традиционните горива.

ЕС, чиято цел е до 2020 година в обществения транспорт да се постигне 10% използване на биогорива, търси начини да отрази индиректните ефекти от биогоривата, отбелязва greentech.bg.

„Като цяло помощта, предлагана за биогоривата, е благоприятна за фермерите, особено в сектора на земеделските култури, създавайки нови пазари“, пише в доклада от одита. В същото време приносът на биогоривата в енергийния микс на Франция е много малък, като за периода 2005-2010 са спестени едва 5% от изкопаемите горива, потребни на наземния транспорт.

Тези наблюдения са в полза на призивите за по-умерена подкрепа за сектора, заключава докладът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.