1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Френски фермери настояват за по-големи субсидии за биоземеделие

Френски фермери настояват за по-големи субсидии за биоземеделие

Властите трябва да гарантират подходящо заплащане за труда на фермерите

За повече подкрепа настояват френски сдружения за биоземеделие. Под призива за смяна на курса в аграрния сектор са се подписали ръководителите на Организацията за биологично селско стопанство, както и на съюза на пчеларите.

В отворено писмо до правителството в Париж се казва, че властите трябва да изплатят забавените субсидии за агроекологичните мерки, както и да гарантират подходящо заплащане за труда на фермерите, работещи в биосектора.

Освен това биосдруженията трябвало да получат средства, с които да подпомагат стопани, готови да преминат към органично производство. По данни на двете организации към момента във Франция има близо 20 хиляди биостопанства, които все още чакат полагащите им се субсидии за 2016-та и 2017 година. Голяма част от фермерите е трябвало да теглят кредити, за да се справят с ликвидността, а заради липсата на средства десетки били на ръба на фалита.

Френските биофермери от известно време критикуват пропастта  между претенциите и действителността в държавната селскостопанска политика. През февруари тази година Организацията за биологично селско стопанство внесе жалба пред Административния съд заради забавените плащания, а през октомври същата организация се обърна и към националния омбудсман.

В наскоро публикуваната си програма под наслов "Амбиция био 2022" френското правителство изразява намерението си да увеличи дела на биоплощите до 15 процента. За периода от 2018 до 2022 година като субсидии са предвидени 1,1 милиард евро, което е с 62 процента повече в сравнение с предишния 4-годишен период. В същото време всяка финансова подкрепа, излизаща извън рамките на помощта за преминаване към био, бе прехвърлена на регионалните власти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.