1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Германия с нова стратегия за стимулиране на пазара

Германия с нова стратегия за стимулиране на пазара

До 2030 година страната иска да увеличи дела на биологичното селско стопанство до 30%

До 2030 година Германия иска да увеличи дела на биологичното селско стопанство до 30%. За целта министърът на земеделието Джем Йоздемир представи в Берлин нова стратегия, която да стимулира сектора.
 
Според Йоздемир растежът ще предостави нови възможности за цялата хранително-вкусова промишленост и ще позволи на потребителите да се информират по-добре за предимствата, които органичното земеделие дава на околната среда и хуманното отношение към животните. Новата стратегия включва и засилени научни изследвания, които да помогнат за увеличаване на добивите от био-производството.
 
Към края на 2022 година във Федералната република едва 11% от площите се обработваха по съответните стандарти, а 14 на сто от фермите бяха био. Секторът генерира около 15 милиарда евро оборот и. 30-те % трябва да бъдат постигнати не само в производството, но по цялата верига – от фермата до крайния потребител.
Никой няма да бъде принуден да преминава към органично земеделие, подчерта Йоздемир, за да успокои стопаните, които и без това са изнервени от плановете за орязване на субсидиите. 
biofarming
 
Не липсват и скептични гласове. Потребителски организации като Фудуоч считат 30-те % за непостижима цел, лансирана от Зелените. Според тях био още дълго време ще остане нишов сектор, особено при високите цени за тези продукти. Несъгласие с плановете на Йоздемир изразяват и либералите, най-малкият коалиционен партньор в правителството, които настояват в стратегията да бъдат включени и новите геномни техники. 
От WWF смятат, че стратегията има потенциал, но не го използва докрай. Еко-активистите настояват законови промени, които да задължат столовите в държавните учреждения до 2030 година да предлагат 50% био-храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.