1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Германия ще забрани отглеждането и продажбата на ГМО царевица

Германия ще забрани отглеждането и продажбата на ГМО царевица

Забраната засяга царевицата сорт MON 810

Германия ще забрани отглеждането и продажбата на царевица с генно модифицирани организми (ГМО). Това заяви министърът на земеделието Илзе Айгнер, цитирана от Ройтерс.

Забраната засяга царевицата сорт MON 810, която вероятно няма да бъде сята за реколтата през лятото на 2009 г., обясни Айгнер на пресконференция.

Айгнер стана министър на земеделието през октомври 2008 г. Преди тя е казвала, че смята да преразгледа отглеждането на царевица с ГМО в Германия преди да се е осъществила тазгодишната сеитба в края на април.

Царевицата сорт MON 810 е разработена от американската компания за биотехнологии Монсанто (Monsanto). Тя е единственото растение с ГМО, което може да се сее на територията на ЕС с комерсиални цели, след като съюзът реши, че е безопасна, припомня Ройтерс.

Няколко други страни от ЕС, включително Франция забраниха отглеждането на царевица с ГМО, въпреки одобрението на ЕС. Забраните обаче са противоречиви и ЕК може да започне процедура, за да бъдат вдигнати, посочва агенцията./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.