Германски биофермери подаряват картофи

Биофермери от германската провинция Долна Саксония излязоха на протест

Биофермери от германската провинция Долна Саксония излязоха на протест пред супермаркет за биопродукти и подаряваха своите картофи. Причината за тяхното недоволство е, че магазинът продава вносна стока.
 
С акцията си в град Люнебург стопаните изразиха своето несъгласие с политиката на магазина да предлага на клиентите си пресни биокартофи от Египет, вместо произведените на място.
 
"В нашите складове имаме достатъчни количества с много добро качество, но вместо да дойдат при нас, търговците внасят стока от Северна Африка", обясниха фермерите своята протестна акция.
Интересното в случая е, че повечето други супермаркети в региона предлагат биокартофи от локално производство, докато веригата, заставаща зад понятия като устойчивост, регионалност и екологично земеделие, внася стока от хиляди километра.
 
Регионът около Люнебург е един от центровете на биологичното селско стопанство в провинция Долна Саксония. Всяка година стопаните там отглеждат биокартофи на площ от около 700 хектара. Освен че подаряваха стоката си на всеки желаещ, стопаните изпратиха и протестно писмо до централата на веригата супермаркети, която се намира в Бавария. Компанията има десетки филиали в цяла Германия и за миналата година отчита оборот от милиард и половина евро. Спрямо 2019-та това е ръст от 24 процента, или 285 милиона.  
 
 
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.