1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Гр. Русе е домакин на изложение на биопродукти

Гр. Русе е домакин на изложение на биопродукти

С всяка изминала година биопроизводителите у нас се увеличават

95% от биопродуктите, произведени в страната, се изнасят за чужбина. След като бъдат преработени и опаковани, се връщат обратно на много по-скъпа цена. За да се сложи край на този порочен кръг, заетите в бранша пишат стратегия за българското биоземеделие. В нея акцентират върху възможността България да изнася пакетирани натурални продукти. За първи път гр. Русе ще е домакин на изложение на биопродукти, съобщи БНТ. Целта е на потребителите да се представят качествени, вкусни и здравословни храни.

С нарастващото потребление на диетични храни, интересът към зърнените биопродукти не спира да расте. Затова и стокооборотът на биопродукти в света се оценява на 59 милиарда долара годишно.

Българските производители захранват немския пазар с биопшеница, като един тон се търгува между 400 и 600 евро. Ако можехме да изнасяме пакетирана продукция обаче нещата щяха да са съвсем различни.

С отличните си качества медът, ягодите и малините, както и етеричните масла отдавна са прославили страната ни зад граница. Розовото масло дори гони цената на златото - над 7 хиляди евро за килограм.

С всяка изминала година биопроизводителите у нас се увеличават, както и сертифицираните екологични площи. В момента 2800 биоземеделци обработват над 30 хиляди хектара земя. Причина за големия интерес към отглеждането на натурални продукти е и фактът, че за първи път през 2012 г. агроекологичните плащания бяха преведени по сметките на фермерите, преди да бъдат изплатени субсидиите на останалите земеделци. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.