С всяка изминала година биопроизводителите у нас се увеличават
95% от биопродуктите, произведени в страната, се изнасят за чужбина. След като бъдат преработени и опаковани, се връщат обратно на много по-скъпа цена. За да се сложи край на този порочен кръг, заетите в бранша пишат стратегия за българското биоземеделие. В нея акцентират върху възможността България да изнася пакетирани натурални продукти. За първи път гр. Русе ще е домакин на изложение на биопродукти, съобщи БНТ. Целта е на потребителите да се представят качествени, вкусни и здравословни храни.
С нарастващото потребление на диетични храни, интересът към зърнените биопродукти не спира да расте. Затова и стокооборотът на биопродукти в света се оценява на 59 милиарда долара годишно.
Българските производители захранват немския пазар с биопшеница, като един тон се търгува между 400 и 600 евро. Ако можехме да изнасяме пакетирана продукция обаче нещата щяха да са съвсем различни.
С отличните си качества медът, ягодите и малините, както и етеричните масла отдавна са прославили страната ни зад граница. Розовото масло дори гони цената на златото - над 7 хиляди евро за килограм.
С всяка изминала година биопроизводителите у нас се увеличават, както и сертифицираните екологични площи. В момента 2800 биоземеделци обработват над 30 хиляди хектара земя. Причина за големия интерес към отглеждането на натурални продукти е и фактът, че за първи път през 2012 г. агроекологичните плащания бяха преведени по сметките на фермерите, преди да бъдат изплатени субсидиите на останалите земеделци.