1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Какви са тънкостите в отглеждането на ориз

Какви са тънкостите в отглеждането на ориз

Ще разберете тази седмица в предаването АГРОФОРУМ

Още в началото на предаването ще ви срещнем с новия агробизнесмен на България за 2010 г. – инж. Нецо Минев, който се занимава с внос на агротехника и със зърнопроизводство. С какво той допринася за модернизирането на българското земеделие – ще разберете от него самия и от един от дългогодишните му партньори.

Новият агробизнесмен на България Нецо Минев подчерта необходимостта от подновяването на агропарка на българските земеделски производители, защото старите машини генерират много разходи и с тях не може навреме да се изпълнят агротехническите дейности. Оказва се, че в момента темпът на обновление на агротехниката у нас е между 2,5–3%, което е крайно недостатъчно. Директорът на Контролно-техническата инспекция към МЗХ ще изнесе данни за наличните трактори и зърнокомбайни. Неговата теза, която се подкрепя и от земеделските производители е, че за да бъде конкурентно нашето земеделие, е необходимо да разполага с нови, модерни машини. Именно затова сме ви подготвили специално агрошоу, в което ще дефилират едни от най-известните световни марки.

В предаването ще видите и репортаж, свързан с производството, преработката и реализацията на биологични плодове и зеленчуци. Именно на тази тема е посветен приключилият наскоро Туининг-лайт проект, който е реализиран със средства от предприсъединителните фондове на ЕС. Благодарение на него България учи полезен опит от Италия, която е една от най-развитите страни по отношение на биологичното производство. Какви добри практики можем да научим от италианците – ще разберете от предаването АГРОФОРУМ тази седмица.

Както знаете, в световен мащаб оризът е перспективна култура. Дали това важи и за България и какви са трудностите при нейното отглеждане, разказва арендаторът Георги Георгиев от старозагорското село Землен. Нашият екип гостува при него в момент, когато протичаше едно от най-важните мероприятия – прибирането на ориза. Тази година ще бъде ли печеливша за производителя и кои са неговите първи помощници в отглеждането на капризната култура – ще видите само в АГРОФОРУМ.

Видео анонсът може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.