1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Министър Греков: Има условия да изнасяме биологично чисти храни за Узбекистан

Министър Греков: Има условия да изнасяме биологично чисти храни за Узбекистан

Снимка:

Страната ни е известна с качествените соротве пипер и домати

10 пъти е намалял вносът на чужди плодове и зеленчуци от старта на регулярните проверки по 7-те гранични пункта на България на южните ни граници. Това заяви министър Димитър Греков по време на пряко предаване по радио „Фокус“ от столицата на Узбекистан – Ташкент. Там българският министър преговаря за отваряне на узбекистанските пазари за българска земеделска продукция по време на участието си на международна конференция: „За най-важните резерви за изпълнение на хранителната програма в Узбекистан”.

В допълнение по темата за проверките по границите, министър Греков уточни, че МЗХ ще настоява при актуализация на бюджета да бъдат отпуснати на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ пари за около 100 инспектори, за да се осъществява още по-задълбочен, 24-часов контрол на гранично-пропускателните пунктове.

„Ще продължим да защитаваме дребните земеделски производители, защото те произвеждат качествена българска продукция. Разпоредил съм, проверките на мобилните групи за нерегламентиран внос на зеленчуци по граничните пунктове на страната  да продължат до края на юни“, каза министър Греков.

Попитан за разговорите, водени от него по-време на международната конференция, министър Димитър Греков отбеляза, че има всички условия България да започне износ на биологично чисти храни за Узбекистан. Той изтъкна, че там страната ни е известна с качествените соротве пипер и домати, които могат да бъдат предложени на узбекистанския пазар. „България може да се възползва както от прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС, така и от сътрудничество с други държави, извън ЕС. В този смисъл, считаме за важно да се насърчава развитието на двустранни и многостранни отношения, обмяната на мнения и експертен опит в конкретни сфери в областта на земеделието и храните и този форум е подходяща възможност за това”, отбеляза министърът. Той допълни, че страната ни има дългогодишни традиции в областта на аграрната наука, които могат да допринесат за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в научната област и технологиите за производство на храни и напитки.

Според министър Греков дискутираните теми на конференцията са много важни за Азия и отбелязват напредъка на страните от региона, които са имали до преди 10 години проблем с осигуряването на хранителния баланс, а днес имат развито земеделие и изнасят продукция на международния пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.