1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. На 15 октомври в Природозащитен център ”Пода” ще се проведе екопразник

На 15 октомври в Природозащитен център ”Пода” ще се проведе екопразник

Поводът е Празник на агроекологичното земеделие, който ще бъде отбелязан в Бургас

С дегустация на рибена чорба, приготвена от майстор готвач Валери Нешов, Природозащитен център „Пода" ще посреща гостите си на 15 октомври 2011 година (събота) от 11:00 до 16:00 часа. Поводът е Празник на агроекологичното земеделие, който ще бъде отбелязан в Бургас. Организатори са Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) с подкрепата на община Бургас.

Посетителският център на този ден ще работи със свободен вход. Желаещите да опитат рибената чорба, приготвена по автентична рецепта, могат да използват безплатен транспорт. На всеки кръгъл час от 11:00 до 16:00 ще тръгва специално обозначен микробус от Бургас за природозащитния център. Начална и крайна спирка на микробуса ще бъде автобусната спирката на Дома на културата на „Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Опитвайки рибената чорба на готвача, определящ се като търсач на автентични български вкусове, застрашени от изчезване, всеки посетител ще може още да наблюдава птици в една от защитените територии с най-голямо разнообразие на пернати в страната ни. Това може да стане от специализираните укрития в защитената местност или от терасата на посетителския център.

По същото време на площад „Тройката" в Бургас ще има разположена информационна шатра. На нея през целия ден фермери от района на Бургас ще представят био продукти, произведени от тях. Всеки посетил шатрата ще може да опита биологично произведени мед, бадеми и зеленчуци. На щанда експерти и доброволци на БДЗП ще предоставят информация и консултации на заинтересовани от темата агроекология.

Празникът на агроекологичното земеделие в Бургас е част от инициативата „БиоМания 2011" на Министерството на земеделието и храните за популяризиране на биоземеделието и промотиране на добри практики. В Бургас той се организира от проект „Живот за Бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС изпълняван от БДЗП, и Фондация „Биоселена" с подкрепата на община Бургас. Събития в рамките на тази кампания ще се състоят още в Сливен, Стара Загора, Пловдив, Чипровци и София.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.