1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Наблюдава се по-масово развитие на сектор биоземеделие

Наблюдава се по-масово развитие на сектор биоземеделие

Това заяви доц. д-р Владислав Попов, ръководител на Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив

В последните две – три години се получи по-масово развитие на сектор биоземеделие. Това каза доц. д-р Владислав Попов, ръководител на Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Има голям растеж на броя на биооператорите и това беше целта на всички дейности, които извършваме през последните две – три години. В Аграрния университет в Пловдив обучаваме вече млади хора в областта на биологичното земеделие, като такава специалност съществува вече втора година. Получаваме подкрепа и от страна на неправителственият сектор – фондация „Авалон”, фондация „Био вселена” и другите фондации, с които работим”, обясни той.

Министерство на земеделието също спомага за развитието на сектора с улесняването на условията за кандидатстване по мярка 214, като по този начин доста земеделски производители са подали документи за кандидатстване за субсидии, а някои от тях даже започнаха да получават.

„По официални данни от миналата година, към 1 януари 2012 година бяха около 1054 души биооператори, като в тях бяха включени около 50 – 60 биопреработватели и биотърговци. Сега чакаме да излязат от Министерство на земеделието и храните нови данни, но по предварителна информация могат да излязат и над 1800 биопроизводители, което е огромен скок, досега скокът беше с около 20% – 30%. Все още продължава биопродукцията да излиза като суровина, има и раздвижване сред биопрерботвателите, които започват да търся българска суровина, за да преработват, а също така излизат и нови продукти”, посочи още доц. Попов.

„Целта, която сме си поставили, е не само да представяме български биопродукти по изложбите в Германия и Франция, но и да се опитваме да разработваме българския пазар, тоест потреблението на биопродукцията в България да започва да расте, защото има и търсене – има доста биомагазини в София, биоресторанти, така че секторът се раздвижва”, каза още доц. Владислав Попов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.