1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Над 2% от земеделските стопанствата в ЕС са сертифицирани като биологични

Над 2% от земеделските стопанствата в ЕС са сертифицирани като биологични

Българските биопроизводители се стремят да следват световните тенденции на увеличаване на площите и производството

През последните години нараства потреблението на биопродукти в европейски и световен мащаб. Това каза Веселка Василева, експерт в отдел „Биологично земеделие” към Дирекция „Растениевъдство” в Министерството на земеделието и храните, цитирана от Радио "Фокус”.

Според изчисленията, пазарът на биологичните храни възлиза на повече от 20 млрд. евро годишно. “Европейските страни с най-голям обем продажби на биологични храни и напитки са Германия, Франция, Англия, Италия и Испания. Производството се е увеличило значително през миналото десетилетие. Около 5% от всички земеделски площи в ЕС и над 2% от стопанствата са сертифицирани като биологични. Държавите членки с най-големи биологични площи са Испания, Италия, Германия, Франция и Англия”, каза още Веселка Василева.

Тя допълни, че българските биопроизводители, които са над 1000, се стремят да следват световните тенденции на увеличаване на площите и производството, което се дължи на засиленото търсене на продукцията на европейския и световен пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.