1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Над 20 общини са обявени за територии свободни от ГМО

Над 20 общини са обявени за територии свободни от ГМО

Пет от общините са се обявили като такива още с приемането на първия Закон за ГМО през 2005 г.

Повече от 20 са вече българските общини, обявени за територии, свободни от генетично модифицирани организми, каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Борислав Сандов - представител на природозащитната коалиция "България свободна от ГМО".

Пет от общините са се обявили като такива още с приемането на първия Закон за ГМО през 2005 г., съобщи bTV. В последните два месеца в инициативата са се включили още над 15 общини, последните от които са Балчик, Варна, Аврен и Кюстендил. В Европа общините, които са се обявили за свободни от ГМО, са вече над 4800, отбеляза Сандов.

За да се присъедини една община към тази европейска инициатива, е нужно Общинският й съвет да приеме декларация, с която се задължава при отдаването под аренда на общинска територия в договора да бъде записано, че е забранено използването на ГМО при посевите. Така се гарантира, че територията на общината ще остане чиста, коментира екозащитникът.

По думите му кампанията за присъединяване на общини е започнала със съдействието на Националното сдружение на общините в Република България. В момента посещаваме общини, които проявяват интерес, предстои този процес да набира скорост, прогнозира Сандов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.