1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Нова асоциация създадоха търговците на био продукти

Нова асоциация създадоха търговците на био продукти

Асоциацията има за цел да насърчава растежа на пазара на био продукти в България

Търговците на биопродукти в България вече имат своя асоциация. Тя беше създадена на 13 май, като на първото общо събрание присъстваха представители на 21 дружества, които търгуват с био продукти в страната информира regal.bg. Представляваните дружества имат общо над 70% дял от общите продажби на сертифицирани био продукти в търговската мрежа в България.

Асоциацията има за цел да насърчава растежа на пазара на био продукти в България в полза на околната среда, фермерите, обществото и икономиката, коментират от новата асоциация. "Обединяваме се за да популяризираме продукцията на биологичното земеделие, да развиваме българския пазар, да защитаваме потребителите от злоупотреби и да работим с институциите за спазване на законите и подкрепа за развитието на този вид земеделие", каза Любомир Ноков, управляващ съдружник в "Био България" и председател на асоциацията.

Био земеделието от години се развива с много бързи темпове в световен план. В България до скоро то съществуваше само за износ. От няколко години има и продукти, които се правят специално за българския пазар. Био продуктите вече присъстват на рафтовете на почти всички търговски вериги в България, но все още процентът им от общия дял на продажбите е под 1%. В България се предлагат сертифицирани био продукти храни, напитки, козметика и битова химия, каза още Ноков. Управителен съвет на Асоциация на био търговците в България включва още Живко Джамияров - "Зелена Земя"; Мила Чобанова - "Здравословен Живот"; Петър Аршиков - "Ориджин Трейд" и Камен Кръстанов - "Биомаг".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.