1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Нова екологична марка ще сертифицира Природен парк "Българка"

Нова екологична марка ще сертифицира Природен парк "Българка"

Тя ще гарантира, че предлаганите от местните производители продукти са произведени в защитена територия и са с високо качество

Нова екологична марка ще сертифицира Природен парк "Българка", информираха от пресцентъра на Агенцията по горите (ИАГ). Марката също ще носи името "Българка" и ще гарантира, че предлаганите от местните производители продукти са произведени в защитена територия и са с високо качество.

Тези, които притежават всички сертификати за качество, ще имат възможност да произвеждат разнообразни млечни продукти, мед, билкови и козметични препарати с емблемата "Българка”.

Инициативата е в рамката на проект "Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП "Българка" по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2007-2013 г. Дирекцията на парка е подписала договора на стойност 7 364 200 лева.

Целта на проекта е до края на 2014 г. да се изпълнят много от необходимите мерки за устойчивото развитие на защитената територия. Експерти от парка ще осъществят дейности по опазването и възстановяването на значими местообитания и видове – черна мрена, ручеен рак, тритони, лалугери, диви пчели, хищни и водолюбиви птици и други.

Предвижда се също цялостното обновяване на съществуващата туристическата инфраструктура на територията на парка, както и изграждането на нова такава. Специалисти ще разработят и отпечатат нови ученически образователни и информационни материали. Ще бъдат заснети филми и изградени иновативни интерактивни съоръжения за обучение и игра. По план ще бъде изградена и система от компютърни терминали, осигуряващи достъп до информация на населените места, попадащи в границите на защитената територия и гостите на природния парк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.