Обединени земеделци настояват за адекватна подкрепа на българските биопроизводители

Подготвят се промени в нормативната база

От ПП Обединени земеделци сме силно притеснени от изразените опасения от Българска Асоциация Биопродукти, че се подготвят промени в нормативната база, които ще ощетят българските биопроизводители, заявяват в прессъобщение до медиите от партията.

За нас подкрепата за биологичното земеделско производство е сред приоритетите за развитие на устойчиво земеделие в България. Настояваме Министерството на земеделието и храните да стимулира биопроизводството у нас и поради факта, че една от основните цели на Общата селскостопанска политика за следващия програмен период е да бъдат насърчавани именно на биологичните производства в агросектора.

През последните години поради пропуски в нормативната база и завишени изисквания много от българските биопроизводители не получиха достатъчно европейско финансиране, а в същото време част от евросредствата останаха неусвоени. Подготвяните промени в Наредба №11 от 6 април 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 „Агроекологични плащания” от ПРСР за периода 2007-2013 г., които бяха огласени в последния момент, на практика ощетяват биологичните земеделски производители у нас, се посочва още в съобщението.               

Убедени сме, че измененията трябва да бъдат съобразени с нуждите и възможностите на биопроизводителите, а не да се превръщат в поредното препятствие пред тях по пътя към европейското финансиране, подчертават от ПП Обединени земеделци.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.