1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Обучение на земеделци в биологично производство се провежда в Добрич

Обучение на земеделци в биологично производство се провежда в Добрич

Предвид географските особености на района са включени и въпроси, свързани с разпоредбите за производство на морски водорасли и аквакултури

Участниците в срещата имат възможност да се запознаят с основните принципи и методи на биологичното земеделие, биологичната растителна защита (общи принципи, разрешени продукти и торене според Наредбите на Министерство на земеделието и храните и европейските регламенти за такъв вид производство).

На срещата се дискутират основните изисквания при биологичното отглеждане и сертификацията на определи групи култури, характерни за района - зърнени, маслодайни, технически и овощни (кайсии и сливи).

Лектори разясняват нормативната база относно биологичното производство, етикетирането на биопродукти и контрола. На фокус е също Регламентът на Съвета на Европейския съюз за биологично земеделие, в частност забраните за използване на ГМО (генномодифицирани продукти) и на йонизиращо лъчение.

Предвид географските особености на района и близостта с морето са включени и въпроси, свързани с разпоредбите за производство на морски водорасли и аквакултури.

Участниците в срещата могат да се запознаят с информация за размера на биологичните площи в Европа, за съотношението им към общата земеделска площ, както и със състоянието на биологичното земеделие въобще в света, разпределено по континенти.

Еднодневното обучение на земеделци е организирано от Търговско-промишлената палата в града. Темата на обучението е: „Сътрудничество и създаване на организации в сферата на биологичното производство". Утре, 27 май, също е предвидено обучение по въпроси, свързани с алтернативния туризъм. Обученията са в рамките на проект “Създаване на конкурентноспособни трансгранични клъстери”, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България в периода до 2013 година.

По-рано днес еврокомисарят Кристалина Георгиева заяви в столицата, че трябва да се реши въпросът със сертификацията на българските биопродукти. По думите на Георгиева – докато в Европа не повярват, че сертификатът от нашата страна казва това, което е истината, проблемът няма да се реши.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.