1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Одит на Европейската сметна палата открива недостатъци в системата за контрол на биопродуктите

Одит на Европейската сметна палата открива недостатъци в системата за контрол на биопродуктите

Компетентните органи в държавите членки срещат трудности

Европейската сметна палата (EСП) проведе одит, насочен към ефикасността на системата за контрол на производството на биологични продукти в ЕС. Одитът покрива и изпълнението на функциите на различните институции, участващи в този процес (Комисията и компетентните органи, органите по акредитация и контролните органи в държавите членки), както по отношение на системата за контрол в самия ЕС, така и при управлението на режимите на внос.

Когато потребителите в ЕС купуват от супермаркета например биологично отгледана ябълка или биологично добито говеждо месо, те трябва да бъдат уверени, че при производството на продуктите са спазени строги правила.

Системата за контрол на биологичните продукти, заложена в регламентите на ЕС, цели да гарантира, че при производствените процеси се спазват биологичните принципи. За продуктите, произхождащи от ЕС, държавите членки трябва да изградят система на проверки. Контролните органи, извършващи тези проверки на нивото на отделните оператори (например производители, преработватели или вносители), са основният елемент на системата. Биологичните продукти, произведени извън ЕС, могат да бъдат признати за биологични, ако правилата за тяхното производство и действащата система за контрол се считат за равностойни на тези, които се прилагат в ЕС.

Сметната палата счита, че установените при нейния одит недостатъци следва да бъдат отстранени, за да се предостави достатъчна увереност, че системата функционира ефикасно и за да не се нарушава доверието на потребителите.

В специалния доклад на ЕСП се заключава, че много компетентни органи в държавите членки не изпълняват в достатъчна степен своята надзорна функция спрямо контролните органи. В резултат на това някои контролни органи не отговарят на редица изисквания на ЕС и не се възползват от възможността да приложат някои добри практики.

Също така компетентните органи в държавите членки срещат трудности в гарантирането на проследимостта на биологичните продукти в рамките на територията под тяхна юрисдикция, а при продуктите, които преминават през различни граници, проследимостта се затруднява допълнително.

Целия материал за ефикасността на системата за контрол на производството на биологични продукти четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.