1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Перу е най-големият износител на органично кафе в света

Перу е най-големият износител на органично кафе в света

Германия е най-големият вносител на перуанско огранично кафе

Местното управление на районът Хунин в Перу откри туристически маршрут, който показва историята на кафето в централната част на страната, докладват от "Living in Peru" (Да живееш в Перу) . Първата спирка е имението "Бразилия", където кафето се отглежда по щадящ природата начин и без химически продукти. В имението "Монтеррико", могат да се видят сортовете червен бърбън, синьо и обло кафе.  "Високопланинско кафе Чанчамайо" е компания, която събира, преработва и изнася отбрани сортове кафе в Германия, Швейцария, Финландия, Дания и Италия. Провинцията Сатипо се смята за една от най-добрите за отглеждане на кафе, разположена на 1300 до 1900 метра над морското равнище.

Управлението на Хунин усърдно прилага на практика програмата за биологично производство на кафе в тази област. Целта е районът Сан Мартин де Пангоа да се превърне в топ производител на органично кафе  в страната. За да се постигне това, е оборудван събирателен пункт в град Санта Роса в Алто Киатари. Според Националния съвет за кафето, Перу е най-големият износител на органично кафе в света. Основните клиенти на Перу са Германия (41%), Белгия (17%) и Холандия (7%). В последно време районът Хунин увеличи производството си с 27%.

За 2008 г. пазарът на био кафе в Северна Америка е бил над 1,3 милиарда долара, което прави кафето най-внасяният био продукт на континента. Освен липсата на петролни продукти в био кафето, има още две доста важни причини да го предпочитате пред конвенционалното кафе. На опаковките на повечето био кафета наред с био сертификата ще видите и още два знака - shade-grown и fair trade. Естествените кафеени дървета не растат под директна слънчева светлина, а под сянката на гъстите тропически гори. За да увеличат реколтата, производителите на конвенционално кафе са разработили хибридни кафеени дървета, които да издържат на слънчева светлина. По този начин се добиват около 70% от кафеените зърна в света. В резултат на това, стряскащо количество тропически гори са изсечени, за да бъдат посадени на тяхно място плантации с кафеени дървета. Знакът shade-grown на опаковката, гарантира, че при отглеждането на това био кафе са запазени големи площи тропически гори. Това от своя страна означава, че е намалена ерозията на почвата, запазен е хабитатът на птиците, както и естественото наторяване на почвата. Тъй като 75% от производството на био кафе в света идва от Латинска Америка, знакът за fair trade също е много важен. Перуанци, мексиканци, колумбийци и всички останали народи, които се грижат за сутрешната доза кофеин на света, са изключително бедни хора. Fair Trade производството и търговията им гарантират достойно отношение и заплащане за тежкия труд, който полагат за отглеждането на всяка опаковка био кафе.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.