1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Председателят на Европейския парламент е против ГМО

Председателят на Европейския парламент е против ГМО

Снимка:

Йежи Бузек счита, че тема номер едно в Европа не е ГМО, а енергията

Аз съм против генетично модифицираните организми (ГМО), защото не знаем какъв ще е дългосрочният ефект от тях. Не може обаче да победим в тази битка. Това каза председателят на Европейския парламент (ЕП) Йежи Бузек в отговор на въпрос по време на публичната му лекция в Софийски университет „Свети Климент Охридски”, информира Агенция „Фокус”. Председателят на парламента отговори на точно три въпрос, два от които бяха отправени по отношение на ГМО.

Пред голяма аудитория в аулата на СУ, в присъствието на много официални гости, депутати и представители на дипломатически мисии у нас, председателят на ЕП обясни, че ако няма ГМО, в много държави по света населението би гладувало – така е например в Бангладеш, в държави в Африка и Южна Америка.

Бузек счита, че тема номер едно в Европа не е ГМО, а енергията, която би могла да се набавя и чрез ГМО. „Трудно е да кажем не на ГМО, не е възможно да се противопоставим”, посочи Бузек. Според Бузек ГМО е навсякъде, тъй като търговията е глобална.

Борислав Сандов, който отправи въпрос за ГМО от инициативния комитет „България – свободна от ГМО” подари на Йежи Бузек 3000 картички, направени от деца против ГМО в страната ни. Бузек получи и мартеница, посветена на акцията срещу ГМО у нас. Картичките ще бъдат изпратени до Европейския парламент по пощата.

 

Етикети ГМО, Йежи Бузек, СУ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.