1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Предстои национален протест срещу приемането на Закона за ГМО

Предстои национален протест срещу приемането на Закона за ГМО

Позицията на гражданското общество ще бъде внесена днес до премиера Бойко Борисов

На 11 февруари ще се проведе и първият национален протест срещу приемането на Закона за генно-модифицираните организми. Той ще започне паралелно в Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора и София. В същия ден в 14.30 часа ще заседава и парламентарната комисия по околна среда и води. Протестът ще започне в 14 часа и ще продължи до 16 часа пред сградата на Народното събрание.

Във Варна протеста ще бъде спред сградата на Областна администрация Варна на ул. "Преслав" 26. Митингът ще мине под надслов "Чиста земя! Здрава храна! България - свободна от ГМО". Организатори на варненския протест са Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), Инициативен комитет на родители и граждани - Варна, потребители на форум „БГ-мама" и партия "Зелените".

Основните искания, които ще отправят протестиращите, са за запазване на съществуващи забрани за освобождаване на ГМО в околната среда, в това число на буферната зона от 30 километра около "Натура 2000". Рестрикцията не представлява „обща забрана" и има единствено за цел да предпази България от последващи наказателни процедури за унищожаване на биоразнообразието й, се казва в общо становище на гражданските организации. Предложението на управляващите за 5-годишен мораториум върху освобождаването на ГМО в околната е мярка не влиза в противоречие с искането законът да бъде максимално строг и в същото време съгласуван с европейските директиви, се посочва още в декларацията.

Позицията на гражданското общество ще бъде внесена днес до премиера Бойко Борисов, Председателя на Народното събрание Цецка Цачева, както и до председателите на ресорните парламентарни комисии, министрите на околната среда и водите, земеделието и храните, и здравеопазването, председателя на Върховния административен съд и Омбудсмана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.