1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Предстои третото издание на ЕС наградите за органични продукти

Предстои третото издание на ЕС наградите за органични продукти

Ще бъдат връчени осем награди в седем категории

На 23 септември, денят на биопродуктите, за трети път ще бъдат раздадени Европейските награди за органично селско стопанство. Поканата за кандидатстване вече е отворена и ще продължи до 12 май. 
 
Наградите отличават участници по веригата на стойността на биологичното производство, които са разработили различни иновативни, устойчиви и вдъхновяващи проекти. Инициативата се организира съвместно от Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, Копа и Коджека и Организацията за биоземеделие в Европа. Журито е съставено от представители на тези организации, както и от Европейския парламент и Съвета на ЕС.
 
Ще бъдат връчени осем награди в седем категории: Най-добър органичен фермер (жена и мъж), Най-добър органичен регион, Най-добър органичен град, Най-добър "био район", Най-добро малко или средно предприятие за преработка на органични храни, Най-добър търговец на органични храни и Най-добър органичен ресторант.
 
Всеки участник с проект, който допринася за по-добрата цена или достъпност на органичните продукти в ЕС, може да кандидатства. Това включва не само биофермери, райони или предприятия във веригата за органични храни, но също така градове или региони, предлагащи органични ястия на пациенти или ученици или по друг начин насърчаващи биологичното производство.
От януари 2023 година ОСП предоставя увеличена финансова подкрепа за преминаване към и поддържане на биологично земеделие. През септември 2023-та Европейската комисия публикува доклад за изпълнението на плана за действие, в който се подчертава силния напредък, постигнат  от сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.