1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Проектът Sapid Life работи за ограничаване на ГМО в Италия

Проектът Sapid Life работи за ограничаване на ГМО в Италия

Чрез правилни превенционни мерки, заразяването на традиционните култури с ГМО може да се поддържа под текущия европейски стандарт от 0.9%

Проектът за околната среда Sapid Life разкри, че чрез правилни превенционни мерки, заразяването на традиционните култури с ГМО може да се поддържа под текущия европейски стандарт от 0.9%. Въпреки това, 100%, свободни от ГМО култури ще изискват създаването на доброволни, свободни от ГМО райони. Управлението на съвместно съществуване на генетично-модифицирани организми и традиционни култури е особено важно предвид, че европейското право забранява забраната на ГМО храни и фуражи, отговарящи на регламентите на Общността. В същото време, традиционното земеделие и по-специално биологичното земеделие трябва да гарантират, че продуктите не са засегнати от генетично модифициране.

Италианският проект за околната среда Sapid Life започна със събиране на данни по въпроса за съвместното съществуване, заедно с технически и правни изследвания. Проектът разгледа цялата верига, от селскостопанското производство до пазара, с цел да се идентифицират всички области, в които ГМО биха могли да проникват в околната среда и да променят на генетичния състав на други култури. Екипът на проекта анализира състоянието на техниката в използването на ГМО в селскостопанския сектор и предотвратяване на замърсяване на свободни от ГМО храни. Те посочиха възможен мониторинг, контрол и методи за изследване, насочени към запазване на генетичната идентичност на традиционните храни във фермите на местно ниво и по цялата верига на доставки.

 

Етикети проект, ГМО, Италия
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.