1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Производители на биологични земеделски продукти в Източните Родопи посрещат туристи и гости

Производители на биологични земеделски продукти в Източните Родопи посрещат туристи и гости

България има сериозен потенциал да превърне биоземеделието във водещ сектор

Производители на биологични или в процес на сертификация земеделски продукти в Източните Родопи се отварят за посещения на туристи и гости. Посетителите ще имат възможност да видят полетата и градините на фермерите, да опитат от техните пресни плодове и зеленчуци, билки, мед, тахан. Тези земеделски производители са подкрепени от „Новото тракийско злато" - българско-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи, който работи в района от 2009 година. Първите, които приемат посетители, са Димо Карабоюков и Георги и Евгени Латеви в с. Поповец, Красимир Арабаджиев и Енвер Юсеин в с. Тополово, Георги Шишков в с. Тънково, или Петко Ангелов в с. Рабово. Към идеята им вече има интерес от туристи.

„Новото тракийско злато" участва за трети път в Агра, която тази година е от 6 до 10 март в Пловдив. В рамките на изложението ще се състои Първата специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство БиоАгра, организирана в партньорство с фондация АВАЛОН - Холандия и Агроекологичния център към Аграрния университет - Пловдив. Целта на изложбата е да представи биологичното земеделие като начин на производство, щадящ околната среда, а произведените биологични продукти - като качествена и здравословна храна. Пазарът на биологични продукти е един от най-бързо развиващите се пазари в световен мащаб, а България има сериозен потенциал да превърне биоземеделието във водещ сектор.

БиоАгра е съпътствана от богата програма - конференция на тема „Маркетинг в биоземеделието" и „Вечер на биохраните", организирани съвместно с Посолство на Кралство Нидерландия и фондация АВАЛОН - Холандия. Повече от 180 души са обучени в биоземеделие по проекта „Новото тракийско злато" в рамките на девет обучителни събития. Публикувани са три наръчника, които се радват на голям успех сред биопроизводителите: за принципите и практиките на биопроизводството, за биобилките и за биорастителна защита. 16 фермера са подкрепени финансово от проекта чрез схема за покриване на 50% от разходите им през 2011 г. за биосертифициране.

В рамките на проекта бяха създадени две моделни биоферми в Източните Родопи - в селата Тополово и Горно поле. Именно техните собственици - Красимир Арабаджиев и Бети и Николай Василиеви сега се отварят за посетители. В моделната ферма в Тополово две години поред се провеждаха Дни на отворените врати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.