1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Промените в Закона за ГМО ще бъдат гласувани на второ четене

Промените в Закона за ГМО ще бъдат гласувани на второ четене

Национални протести срещу ГМО ще се проведат в страната

Депутатите ще гласуват на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми. Това предвижда проектопрограмата на парламента за тази седмица. Миналата седмица депутатите приеха част от промените. Опити с ГМО-продукти няма да бъдат правени на открито, а само в лабораторни условия. Това е становището на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). За отглеждането на селскостопански култури, решението се дава в земеделското министерство. Ресорният министър Мирослав Найденов заяви, че той не е давал и няма да даде решение за отглеждане на ГМО продукти на открито. По думите му в момента в България не се отглеждат генномодифицирани соя и царевица.

Национални протести срещу ГМО ще се проведат в страната. В София протестът ще започне от 8.30 часа и ще бъде в градинката между Народното събрание и Софийския университет предаде агенция „Фокус”. Има готовност протестът да продължи до 14.00. Младежите от ВМРО ще раздават зеленчуци на депутати преди парламентарното заседание, на което ще бъдат гласувани текстовете на закона за генномодифицираните организми, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. Акцията започва в десет часа на северния вход на НС и е под надслов „Яжте зеленчуци, докато не са започнали те да ви ядат!”. Младежите ще раздават по два домата и една краставица като подарък на депутатите, които влизат в сградата на Народното събрание. Протестът е заради очакваното гласуване на текстовете от закона за генномодифицираните организми. Представителите на ВМРО участват в протестите срещу ГМО от началото на обществената дискусия по темата. Още от началото на януари ВМРО излезе с категорична позиция за пълно ограничаване на отглеждането и използването на ГМО в храните.

От 11.00 часа протест ще има и в Плевен пред театър “Иван Радоев”. От 12.00 часа протести ще има в Пловдив пред Общината, пред Общината във Велико Търново, както и при арката в Кюстендил. В Русе ще има шествие от 15.00 часа, което ще започне от “Базата”. От 15.00 часа срещу ГМО ще протестират и в Рудозем, пред читалище “Христо Ботев”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.