1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Ролята на биологичното земеделие се засилва

Ролята на биологичното земеделие се засилва

Биологичното производство добринася за плодородието на почвата

В бъдеще селскостопанската политика на ЕС се очаква повиши акцента си върху опазването на биологичното разнообразие, насърчаване на устойчивото земеделие и постигане намаляване на CO2-емисиите. Биологично земеделие заслужава по-голямо внимание, съобщиха служители на ЕС. "Има все по-голям интерес към биологичното земеделие, особено в контекста на преговорите за екосистемни услуги", каза Ладислав Мико, директор на дирекция Околна среда към Европейската комисия, на семинар за ролята на биологичното земеделие в борбата срещу изменението на климата на 20 април 2010. Коментарите му са във връзка с подготвяното от EС основно преразглеждане на общата селскостопанска политика (ОСП) за периода след 2013, в опит да се признае потенциала на селското стопанство за намаляване на климатичните промени и създаване на различни други ползи за околната среда, като подобряване на почвата и качеството на водата, докладва EurActive Network.

Анна Барнет от дирекция Околна среда на подчерта, че акцентът трябва да бъде към намаляване на замърсяването от 96% от земеделските земи, които в момента се използват за конвенционално земеделие. Тя отбелязва, че 50% от питейната вода на Франция, например, трябва да бъде изчистена от пестициди, за да стане годна за пиене. "Ние също се нуждаем от повече пари за развитието на селските райони, за биологично земеделие, както и по-справедливо разпределение на плащанията," казва г-жа Барнет. Според Урс Ниггли, директор на FiBL, биологичното земеделие действително изгражда плодородието на почвата  и екологичните заслуги на биологичното земеделие са огромни. В допълнение към по-добро плодородие на почвата, органичните посеви също така показват с 30% по-широко разнообразие на видове, с  50% по-голямо изобилие от полезни животни и изобилие от пчелите в сравнение с области, засети с конвенционални култури, продължава д-р Ниггли. Също така се е увеличил капацитетът за задържане на вода и се наблюдава по-високо съдържание на вода в почвата, добавя той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.