С участието на над 400 компании от 20 държави в Пловдив се открива АГРА 2013

Селскостопанското изложение ще продължи до 9 март в Международния панаир

С участието на над 400 компании от 20 държави днес в Пловдив се открива селскостопанското изложение АГРА 2013.  На форума ще бъдат представени технологии, машини и инвентар за земеделието и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, финансови и консултантски услуги, софтуер за агробизнеса, научни разработки за селското стопанство.

Общо 62 иновации, от които 17 световни и 7 европейски, ще бъдат показани пред посетителите в изложението, което ще продължи до 9 март в Международния панаир. 

Институтът по криобиология и хранителни технологии се представя с млечно-кисела ръжена закваска, която свързва народни  рецепти за  хляб и метод, близък до онзи, по който се правят храни за космонавти. 

Връщането към полезните храни е едно от направленията на специализираната изложба БиоАгра, която ще се проведе за втори път. В нея ще участва една от първите у нас изби за  преработка на биосуровини като грозде, вишни и други плодове. Посетителите  ще видят различни органични продукти и първата българска технология за биологично производство на семена от праз, създадена от Института по зеленчукови култури "Марица". 

С първия български сливово-кайсиев сорт се представя Институтът по овощарство. Работата по кръстосването на синя слива и кайсия е отнела почти четвърт век.

Институтът по земеделие в Карнобат показва нов сорт зимен пивоварен ечемик - "Девиния", който дава до 739 килограма от декар. 

Друг акцент на Агра 2013 е българското животновъдство. Наред с най-добрите български породи, ще бъдат демонстрирани и много новости за оборудване на фермите и отглеждане на животните. Сред световните иновации в бранша са системите за откриване на разгоненост и тестовете за ранна бременност при кравите, първият четириканален доилен апарат.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.