1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Сапунените ядки

Сапунените ядки

Снимка:

В районите на Южна Азия - Индия и Индонезия се среща едно изключително полезно дърво, това е сапуненото дърво


Сапунените ядки са плодчетата на сапуненото дърво (Sapindus mukorossi), растящо в Индия и Непал. Sapindus mukorrosi e широколистно дърво, отнасящо се към семейство Sapindae и е уникално в това, че синтезира свой собствен естествен сапун.

Когато узреят сапунените плодчета се събират, ядката се отделя от обвивката и обвивките се изсушават на слънце. Точно тези обвивки - т.нар. сапунени ядки съдържат сапонини - естествени вещества, притежаващи миещи свойства.

Когато плодовете на сапуненото дърво узреят и паднат, местните фермери ги събират, отделят вътрешната част от обвивките. Те се оставят да изсъхнат на слънце - избягва се употребата на каквито и да е химикали или вредни вещества. В целият процес на „изработката“ не се налага да бъдат използвани химикали за обработката или ресурси за производството.

Сапунените ядки са били използвани стотици години от местните жители в Индия за пране. Те поемат водата и отделят сапонини - действащи като естествен препарат, отстраняващи нечистотиите от прането, притежаващ нежни миещи свойства.

След изплакването тези сапонини се отделят във водата , като са напълно безвредни за околната среда. Без отделени и излишни изкуствени аромати, пенители, фосфати или други синтетични химикали.

Сапунените ядки са напълно екологичен продукт и притежават следните предимства:

  • Не увреждат тъканите. Подходящи са за всякакви тъкани, включително коприна, кашмир и вълна.
  • Подходящи са за цветно и черно пране- тъй като не съдържат изкуствени химикали и не увреждат цветовете.
  • Хипоалергенни са - препоръчителни за хора с алергии и такива с чувствителна кожа. Особено подходящи за бебета или малки деца.
  • Сапунените ядки притежават антибактериални и антимикробни свойства
  • Екологично чисти - сапунената вода, не съдържа никакви вредни химикали и не вреди по никакъв начин на околната среда.
  • Икономични - 100 гр. сапунени ядки са достатъчни за 20 изпирания.
  • Евтини - в сравнение с конвенционалните прахове прането със сапунени ядки е и по-евтино.

Сапунените ядки са едновременно силни и деликатни. В сравнение с останалите изкуствени препарати запазват цветовете по-ярки и не увреждат тъканите. Подходящи са за всякакви тъкани, включително коприна, кашмир и вълна, за цветно, бяло и ръчно пране при различни температури.

Сапунените ядки са изключително лесни за употреба. Поставят се 6-7 половинки от ядките в памучна торбичка, и тя се поставя директно при прането в барабана на пералнята. Добавянето на прах и омекотител не е необходимо. При температура на водата до 60º сапунените ядки могат да се използват 2 пъти.

При пране със сапунени ядки не се отделят изкуствени аромати. За ароматизиране на прането може да добавите няколко капки етерично масло по избор директно върху торбичката със сапунени орехчета.

Сапунените ядки могат да бъдат използвани също за:

Цялата статия може да прочетете в онлайн архива на списание АгроКомпас, брой Февруари

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.