1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Сертифицираните екологични площи у нас са над 5 млн. декара

Сертифицираните екологични площи у нас са над 5 млн. декара

Нова наредба ще регламентира прилагането на правила за биопроизоводство

Най-предпочитаните за отглеждане от биопроизводителите у нас са зърнено-житните, техническите и овощните култури (сливи, череши, праскови, вишни). Напоследък голям интерес се проявява и към биологичния начин на производство на бадеми и лешници, медицински и ароматни растения, лавандулата и маслодайната роза, лозя, малини и ягоди, съобщи директорът на Дирекция „Растениевъдство“ към МЗХ Евгения Митрова при откриването на конференцията „Маркетинг в биологичното земеделие" в рамките на Първата международна изложба „БиоАгра“.

Сертифицираните екологични площи в България са повече от 5 млн. декара. От тях се събират диворастящи плодове, билки, гъби. Изключителен успех има традиционното производство на различни видове биологично сертифициран пчелен мед с отлични качествени показатели. Пчелните семейства през 2010 г. са 46 000 или с 5000 повече от 2009 г., обяви данните от агростатистиката Митрова.

По думите й ръстът в биологичното ни производство се илюстрира и с подем в биологичното животновъдство. Увеличен е броят на овцете и козите, от които се добива сурово мляко като суровина за производството на различни видове бели и жълти сирена, по-голямата част от които са експортно ориентирени.

Министерството на земеделието и храните се стреми да усъвършенства правната рамка на националното законодателство в сектора биопроизводство. В момента се работи по нова Наредба за прилагане на правила за биологичното произоводство у нас, съобщи Митрова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.