1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Страната ни е на четвърто място в Европа по износ на биомед

Страната ни е на четвърто място в Европа по износ на биомед

Снимка:

У нас има 2800 сертифицирани биоземеделски производители

Биологичният пчелен мед е продуктът, който се изнася най-много зад граница от екоземеделските производители у нас, съобщи в Русе председателят на фондация "Биоселена" Стоилко Апостолов.

В момента страната ни е на четвърто място в Европа по износ на биомед, а останалите продукти на биологичното земеделие с пазар в чужбина са розовото и лавандуловото масла, малините и ягодите, пшеницата, предаде БГНЕС.

Според Стоилко Апостолов в подготвяната национална стратегия за биоземеделието, по която се работи в момента, трябва да се наблегне повече на износа на готови продукти, отколкото на суровини. "В момента изнасяме за Германия пшеница, която там се преработва и се връща обратно у нас като брашно, което обаче се продава доста по-скъпо", обясни Апостолов.

В момента в България има 2800 сертифицирани биоземеделски производители. Площите са достигнали близо 30 000 хектара, което е два пъти повече отпреди година. В световен мащаб оборотите в биоземеделието са се увеличили три пъти, като през 2010 г. са достигнали 59 млрд. долара, каза Стоилко Апостолов. Той е категоричен, че биоземеделието става все по-рентабилно и производителите трябва да се насочват към него.

За да се популяризира този бизнес на 15 май в Русе за първи път ще бъде организирано изложение на биопродукти, подкрепено от Природен парк "Русенски Лом". В 10 шатри ще могат да се дегустират биовино, мед, баница, люти чушки, сирене, арония, биволски продукти. Капанските баби от Разград ще направят демонстрация как се приготвя натурално сирене и кисело мляко. Екологично чистите продукти се използват и за приготвяне на храната в къщите за гости в Русенския регион, където се развива селски туризъм, разказаха от Природен парк "Русенски Лом".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.