1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Светлана Боянова: Поддържането на екологосъобразно земеделие е важен приоритет на ОСП

Светлана Боянова: Поддържането на екологосъобразно земеделие е важен приоритет на ОСП

Снимка:

Темата е водеща в контекста на нарастващото търсене на храни в световен мащаб

"За нас като екип на Министерството на земеделието и храните въпросите около перспективите на българското земеделие са особено важни и считаме, че поставянето им във фокуса на общественото внимание ще допринесе за формирането на най-верните политически решения за бъдещето на този отрасъл". Това заяви зам.-министър Светлана Боянова на второто заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура.

Темите, които са предмет на днешната дискусия, са елемент на настоящата политика на правителството и имат особена тежест при определяне на приоритетите в областта на развитието на земеделието и селските райони в по-дългосрочен план. По-конкретно, в Националната програма за развитие: България 2020 към Приоритет „Развитие на земеделието за осигуряване на хранителна сигурност и за производство на продукти с висока добавена стойност при устойчиво управление на природните ресурси” е предвиден пакет от мерки и действия, които ще бъдат реализирани до 2020 г.

Тема 1 Екологично насочено земеделие

Освен осигуряването на храни, земеделието предоставя и редица други услуги за обществото, в това число и екологични ползи. Ето защо екологично насоченото земеделие следва да бъде водеща тема с все по-голям дял в политиката, особено в контекста на нарастващото търсене на храни в световен мащаб и справянето с последствията от промените в климата.

Земеделските производители трябва да бъдт насърчавани да прилагат земеделски практики за поддържане на ландшафта, за възстановяване и поддържане на специфични местообитания и биологичното разнообразие и за управление на природните ресурси.

Поддържането на екологосъобразно земеделие е важен приоритет на Общата селскостопанска политика. Значителен принос за осигуряване на екологичното равновесие има политиката на директните плащания в земеделието по Първи стълб на ОСП.

През тази година в България се въведоха изискванията на кръстосаното съответствие в областта на околната среда, регистрация и идентификация на животните. Те обвързват директните плащания на земеделските стопани с прилагане на едногодишни практики, свързани със спазването на високи стандарти по отношение на опазването на околна среда, водите, общественото здраве, здравето на животните и растенията. Съхраняването на природните ресурси в страната налага земеделските стопани да бъдат насърчавани да спазват тези изисквания и през новия програмен период.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Пълния текст на доклада на зам.-министър Боянова, представен в Президентството днес на заседание по въпросите на земеделието до 2020 г., може да прочетете в прикачения файл...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.