1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. В Берлин откриха „Зелена седмица 2012”

В Берлин откриха „Зелена седмица 2012”

Това е 77-то издание на най-голямото европейско изложение за земеделие и хранителна индустрия

„Зелената седмица”, най-големият европейски празник за земеделските производители, започна в Берлин, предаде агенция “Фокус” Радостина Георгиева. Това е 77-ата Зелена седмица в хранителна индустрия, в рамките на която изложители от 29 държави, сред които и България, ще представят разнообразието на своите продукти пред над 900 хиляди души от Германия и целия свят.

70 аграрни министри ще участват в дискусиите за бъдещето на земеделието, които се организират под патронажа на Илзе Айгнер, министър на земеделието и екологията на Германия. Двама европейски комисари присъстваха на официалното откриване на 77-то издание на най-голямото европейско изложение за земеделие и хранителна индустрия „Зелена седмица 2012”. Сред официалните гости беше еврокомисарят по земеделието Дачиан Чиолош, чиято родина – Румъния, през тази година е страна-партньор на организаторите от Германия. На откриването присъстваше и еврокомисар по здравеопазването и защита на потребителите Джон Дали.

На официалното откриване на „Зелена седмица - 2012” първи гостите поздрави президентът на Messe Berlin Раймунд Хош. Кметът на Берлин Клаус Воверайт също приветства гостите на церемонията. Столичани се интересуват как се получава качествената храна, каза кметът на германската столица Клаус Воверайт. Глобалното затопляне вече се усеща и тук, защото градът е почти пролетен и дори някои цветя са разцъфтели, смята той. Според него – гражданите трябва да знаят какво става, когато производителите търгуват с храните, защото често те са твърде скъпи. Все по-често на различните пазари се спекулира с продоволствията, както при финансите, посочи той.

Воверайт постави въпроса за използването на антибиотиците при храненето на животните, защото според него хората трябва да получават здравословна храна. „Фермерите трябва да са изключително внимателни при производството на храни, които трябва да са достъпни за потребителите. Те пък от своя страна е необходимо да са наясно, че здравословната храна има своята цена”, каза кметът на Берлин Клаус Воверайт.

Все по-голям недостиг на храна има в световен мащаб, каза Юрген Абрахам, председател на Националната асоциация на немската хранителна индустрия. Търсенето на храни в световен мащаб се увеличава и не можем да се съгласим с намаляването на средствата за земеделие, каза в официалното си обръщение еврокомисарят Дачиан Чиолош. Той напомни, че Общата селскостопанска политика през 2012 г. отбелязва годишнина.

Румънският министър на земеделието Валериу Табара също приветства гостите. Той обяви, че повече от 60 румънски компании представят своите „великолепни продукти” в рамките на изложението.

Нужна е повече прозрачност, за да знаем защо се колебаят цените на храните, каза министър Илзе Айгнер в своето обръщение към гостите на откриването на „Зелена седмица”. Мястото на храната е на масата, а не в коша за боклук, подчерта министърът. Да се пестят хранителните продукти, защото в тях е вложена природна сила, енергия и труд, апелира министърът. Според Илзе Айгнер, голям проблем е изхвърлянето на големи количества качествена храна. Тя подчерта, че в тази посока се предприемат мерки от страна на Европейската комисия, за да намалим поне наполовина изхвърлянето на качествени хранителни продукти.

Церемонията по откриването на „Зелена седмица 2012” беше съпроводена от изпълненията на традиционни румънски музикални и танцови състави. След официалното откриване, северните ни съседи дадоха пищен коктейл, на който се струпаха няколко хиляди гости. Освен традиционната мамалига, на масите присъстваха и различни балкански ястия. Изложението е отворено за посетители от 20 до 29 януари в Берлин, Германия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.