1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. В Бразилия се наблюдава усилена дейност по отношение на биологичното земеделие

В Бразилия се наблюдава усилена дейност по отношение на биологичното земеделие

Според министъра на земеделието от федералния щат Сао Паоло бъдещето принадлежи на органичното земеделие

Бразилското правителство напоследък ясно сигнализира за стремежа си да заеме лидерска позиция в дейностите по опазване на климата.  Промоцията на органичното земеделие и разширяването на органичния пазар вървят ръка за ръка с тези намерения. Въвеждането на държавно органично лого и амбициозните планове за органично обществено хранене по време на Световната купа през 2014 г. би означавало огромен прогрес за органичния сектор. Идеите са дискутирани в BioFach América Latina и  растящият професионализъм в бразилския органичен сектор се наблюдава от всички страни.

Много от говорителите на церемонията по откриването на двойния търговски панаир BioFach/ExpoSustentat подчертават  настойчивостта, с която политиците и обществеността дебатират  необходимостта от устойчиво развитие и органично земеделие. Представителят на правителството Самуел Пинерос подчертава, че проблемите на околната среда и промените в климата са много по-важен проблем от икономическата криза. Неговото заключение е, че е крайно време да се предприемат решителни стъпки за откриване решения на тези проблеми. Органичният закон и държавното лого за органични продукти (приети от правителството през 2009 г.) са големи стъпки напред. Планирането на зелени игри,  Световната купа през 2014 и Олимпийските през 2016, създават правилните стимули за разширяване на органичните пазари в Бразилия, както и, без съмнение, за увеличаване на износа. Държавният секретар Джо Карло Валле декларира, че правителството признава стратегическото значение на органичния сектор и ще насочва  действията си към преминаване към органично производство, особено по отношение на наближаващите мега-събития. Спред думите му: "Имаме възгледи за устойчиво развитие и екология." Гуннар Рундген, представител на IFOAM, потвърди, че органичното земеделие е най-подходящият начин за постигане на стабилност и опазване на климата: "Органичното земеделие е най-добрият метод за борба с климатичните промени."

Според министъра на земеделието от федералния щат Сао Паоло всеки ден се наблюдават доказателства, че органичният сектор не е само ниша, а вече има реално икономическо значение. 2014 година ще изиграе съществена роля, като същевременно е и голямо предизвикателство. Той, обаче, е убеден, че бъдещето принадлежи на органичното земеделие и продукти. Новият държавен еко интернет портал за промотиране на органична продукция сред консуматорите в Бразилия е доказателство за желанието на правителството за окаже по-голяма подкрепа на вътрешния пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.