1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Всяка десета ферма в Германия е био

Всяка десета ферма в Германия е био

Броят на биологичните ферми в Германия се увеличава с бързи темпове. Към днешна дата всяко десето животновъдно стопанство работи по биостандартите, показват данните на Федералната служба за статистика.
biofarm
 
За последните 10 години броят на биостопанствата в животновъдството във Федералната република е скочил с 41%, достигайки дял от 10 на сто, при 6 на сто през 2010 година. По екологичните норми работят 17 300 ферми. Има и още 9 000 биоферми, в които животни не се отглеждат. Така между 2010-та и 2020-та общият брой на биостопанствата е нараснал с 58 на сто.
 
В съотношение с броя на гледаните в страната селскостопански животни, тези от биофермите са сравнително малки, тъй като в тези стопанства поголовията са значително по-малки, отколкото в конвенционалните. Така само 8 процента от говедата и 5 на сто от птиците в Германия са от биопроизводство. Много по-голям дял има при овцете и козите – 13, респ. 33 на сто. От друга страна стадата с овце и кози са малки и нямат тежест в общата сметка. Съвсем малък е и делът на биосвинете, под един процент. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.