1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Заместник-министър Георгиева: С прилагането на Стратегическия план се стремим да увеличим биологичното производство

Заместник-министър Георгиева: С прилагането на Стратегическия план се стремим да увеличим биологичното производство

С прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България се стремим да увеличим дела на биологичното земеделие и производство на биопродукти. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева при посещението си в биологично стопанство в с. Радотина, община Ботевград.  Събитието е част от провеждането на инициативата “Дни на отворените врати”, което се провежда в 6 биологични ферми и преработвателни предприятия на територията на страната по отбелязване на европейската инициатива - Седмица на биохраните.

Заместник-министър Георгиева отбеляза, че в новия програмен период биологичното земеделие, инвестициите в биостопанства и преработката на биологичните суровини се подкрепят от земеделските европейски фондове. „Целта ни е да постигнем резултати, които са ориентирани към това потребителите да имат на разположение достъпни и с най-високо качество продукти”, допълни заместник-министър Георгиева.

Собственикът на стопанството Цветан Цеков представи на място начина на производство и високите биологични стандарти, които се спазват при отглеждане на биокултури. Той  има общо 630 дка овощни дръвчета - ябълки и круши, които произвежда за българския пазар и за износ. В страната ни стопанинът продава повече от 500 т. биологични плодове годишно. Изнася и продукция за Румъния, Германия, Италия, Австрия и Гърция. Фермата е сертифицирана за биологично производство от 2005 г.

Важен приоритет за Министерството на земеделието и храните е да популяризира биологичното земеделие като щадящо за околната среда, от което се добиват здравословни продукти за потребителите, каза още зам.-министър Георгиева.

По данни на одобрените контролиращи лица към 31.12.2022 г.  биологичните производители, преработватели и търговци са 4 863 на брой. Площите в система на контрол бележат ръст в сравнение с предходната година и към края на 2022 г. са 110 440 хектара.

Вчера в рамките на инициативата заместник – министър Георгиева посети и щанд за биохрани на голяма търговска верига в столицата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.