1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Започва изграждането на интернационална мрежа за насърчаване на биофермите

Започва изграждането на интернационална мрежа за насърчаване на биофермите

Целта е да бъде стимулиран бизнесът да инвестира в сектора

Започва изграждането на интернационална мрежа за насърчаване на биофермите. Началото бе поставено на международната конференция „Биологично произвдство – предприемачество и мениджмънт“, част от съпътстващата програма на изложението Агра 2013, в Международен панаир Пловдив, съобщиха от пресцентъра на панаира.

Целта на тази мрежа е да бъде стимулиран бизнесът да инвестира в сектора и да се обменят добри практики за маркетинг на биопродукти, обясни доц. Мариана Иванова, заместник-ректор на Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), което е съорганизатор на конференцията заедно с Международен панаир Пловдив.

„Швейцария е известна с часовниците, Германия – с „Мерцедес“, а за България запазена марка трябва да станат чистите храни. Това е нашата ниша на световния пазар, защото човекът не може да оцелее без тях“, бе категоричен ректорът на ВУАРР доц. д-р инж. Димитър Димитров. Трябва да подкрепяме всички, които работят за създаването на екологични продукти, защото този бранш ще бъде все по-силен и важен фактор в икономическото развитие на страната, добави той.

Броят на биологичните оператори нараства с 30% годишно, посочи доц. д-р Владислав Попов, ръководител на Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив, който е партньор в организирането на Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство БиоАгра в рамките на Международната селскостопанска изложба. Според Попов новата тенденция в сектора е създаването на регионални кооперативи, които помагат на производителите да бъдат по-конкурентни на пазара.

В Пловдив вече се работи за основаването на нов клъстер за земеделие и хранителни технологии с името „Агрофудтех“, съобщи председателят на Общинския съвет в града арх. Илко Николов при откриването на конференцията.

„Той ще представлява високотехнологичен парк, в който ще има компании, производители на биопродукти, лаборатории, консултантски център, логистичен център, информационен център за стандарти, звено за координация на научни разработки за нови сортове, породи и методи, метеорологичен център и станция за борба срещу градушки. В клъстера ще се включат няколко общини и различни сдружения“, поясни арх. Николов.

За активното развитие на най-модерния отрасъл на селското стопанство помага и изложението БиоАгра, което събира производители, научни институти и неправителствени организации, а тази връзка е изключително важна за напредъка на бранша, коментира доц. Владислав Попов.

Посетителите на Агра 2013, която продължава до 9 март, могат да видят биомед, биовино, биозърно, биохляб и други екологично чисти продукти, създадени в България. Над 420 директни и представени изложители от 20 държави демонстрират модерни технологии, техника и оборудване за селското стопанство. На това се дължи и големият интерес към изложението. С 15% повече са били посетителите през първите два дни (5 и 6 март), показват данни от информационната система на панаира. Очаква се броят на гостите да бъде близо 30 000.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.