1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Земеделски производители алармират за липсата на гарантиран бюджет по мярка 121 от ПРСР за модернизация на биологични стопанства

Земеделски производители алармират за липсата на гарантиран бюджет по мярка 121 от ПРСР за модернизация на биологични стопанства

Снимка:

Те настояват заповедта за прием на проекти да бъде променена

Изненадани и силно огорчени сме от факта, че в Заповедта за прием на проекти по мярка 121 на ПРСР, издадена от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие”, няма заделен специален бюджет за проекти на биологични земеделски производители, заявяват в декларация до медиите от Българска асоциация Биопродукти.

Освен гарантирания бюджет в размер на 5% от средствата по мярката, през 2011 г. със Седмата нотификация на ПРСР бяха прехвърлени 33 млн. лева от мярка 214 към мярка 121 на Програмата с изричното решение на Комитета по наблюдение, а преди това и на Работната група по Ос 2, тези средства да бъдат отпускани целево за проекти за модернизация на биологични стопанства.

Днес виждаме, че обещанията, и дори решенията на органите, които имат отношение към наблюдение на изпълнение на Програмата за развитие на селските райони, нямат никаква стойност. В Заповедта за прием са заделени бюджети за всякакви други приоритетни групи бенефициенти /млади фермери, полупазарни стопанства, зеленчукопроизводители и овощари, животновъди/, но не и за биологични производители, подчертават от асоциация Биопродукти.

Обяснението, че биопроизводителите могат да кандидатстват на общо основание, визирайки приема по т. 4 на Заповедта, съвсем не е успокоение за нас, тъй като не дава никакви гаранции, че проектите за модернизация на биологичните стопанства ще бъдат сред одобрените, а от друга страна биологичните производители на зърнени и маслодайни култури са изцяло лишени от възможност за кандидатстване.

Много от биологичните фермери имат подготвени проекти, след като в множество интервюта и рекламни клипове на програмата се твърдеше, че за тях има гарантирани бюджети.

Настояваме Заповедта на Изпълнителния директор на ДФЗ да бъде променена, докато това е възможно предвид сроковете по Наредбата /10 календарни дни преди започване на приема/ и да се отдели бюджет за прием на проекти на биологични производители и такива, които са в преход, както в предходния прием по Програмата. Би могло тези средства да се намалят от общия бюджет по т. 4 на Заповедта.

Надяваме се новият екип управляващи на Министерство на земеделието и храните да покаже чрез този жест дали биопроизводството действително ще бъде приоритет в следващите години, както нееднократно бе заявявано в последните месеци, посочват в декларацията от Българска асоциация Биопродукти.

Вижте информация от МЗХ във връзка с прехвърлянето на средства към мярка 121 в прикачения файл...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.