1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Земеделските производители в Европа разчитат на свободни от ГМО семена

Земеделските производители в Европа разчитат на свободни от ГМО семена

Свободните от ГМО семена са изключително важни, за да се даде възможност да се запази производството на свободни от ГМО храни и фуражи

Случаите на замърсени ГМО семена в Германия отново подчертаха необходимостта от прилагане на строги правила за чистота по отношение на евентуално наличие на ГМО в семената. Земеделските производители разчитат на свободни от ГМО семена, следователно трябва да бъдат сигурни, че семената, които купуват като не-ГМО семена са наистина свободни от ГМО и че това не е блъф, изписан на опаковката. За да допринесе за продължаващата дискусия, Европейската група на IFOAM ЕС  - Интернационална федерация на движенията за органично земеделие, започна проучване на тема "Икономическо значение на прагове за случайно наличие на генетично-модифицирани организми при етикетирането на конвенционални и органични семена " в Европейския парламент под патронажа на френския евродепутат и заместник- председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните Корин Лепаж (ALDE Group).

"Мерките за предпазване на храната ни от ГМО са относително по-лесни за прилагане в производството на семена - благодарение на малките по размер производствени зони - отколкото при производството на фураж и хранителни култури", обяснява Кристоф Ден, директор на Testbiotech и автор на проучването. "Свободните от ГМО семена са изключително важни, за да се даде възможност да се запази производството на свободни от ГМО храни и фуражи, още повече, че е необходимо да бъдат изпълнени законови изисквания за управление на риска: отказването от отглеждане на генетично-модифицирани организми, което може да се окаже необходимо в случай на нови научни открития, би станало почти невъзможно, ако се приеме едно стабилно ниво на замърсяване на семената." Според Матиас Столце, началник на група" Socioeconomy "в FiBL Швейцария и съавтор на изследването," днес вече компаниите се изправят пред огромни разходи за анализи и превантивните мерки, с цел да запазят производството си свободно от ГМО. Ако се приемат ГМО замърсяване в семената до определен процент от 0,3 или дори повече без никакви изисквания за етикетиране, тези разходи още повече ще се увеличават. В някои случаи и в някои области производството на свободни от ГМО храни дори ще стане невъзможно. А прагът при етикирането за непредвидени случаи на ГМО в семената трябва да се определи на границата на откриваемост, за да се гарантира пред земеделските производители най-доброкачествени семена за производство, свободно от ГМО."

Поддържането на ГМО извън цялата хранителна верига, е необходимо действие, за да реагираме на желанията на потребителите за храни без генетично-модифицирани организми. Тъй като семената са основно условие за производство на храни, разходите за недопускане на замърсяване в хранителната верига могат да дадат реални резултати, само ако семената останат свободни от ГМО. Животновъдите и производителите на семена се нуждаят от политическа рамка, която им дава възможност да произвеждат свободни от ГМО семена – като защитени зони за производство на свободни от ГМО семена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.