1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Злоупотреби с евро субсидии за орехови насаждения в Полша

Злоупотреби с евро субсидии за орехови насаждения в Полша

Размерът на субсидията за отглеждане на орехи нараства в тясна връзка с нарастване на площта

ЕС изразходва годишно около 50 милиарда евро за селскостопански субсидии. Безвъзмездните средства от ЕС и държавите-членки са предназначени, наред с други неща, за подкрепа на биологичното земеделие. Едва ли някой е наясно, обаче, че финансовата подкрепа за биологичното земеделие в Полша, се е отклонила в голям мащаб чрез несъществуващи орехови насаждения. Полското правителство направи промени в програмата, но според вътрешни лица, милиони евро се намират в сенчести банкови сметки от години. Ферми, частни лица и фирми, притежаващи земя, са били в състояние да кандидатстват за безвъзмездна помощ в размер до 2396 злоти (близо 600 евро) на хектар, за които се твърди, че са използвани за орехови насаждения. С течение на годините, многобройни предупреждения от експерти, че средствата не са разпределени съответно, са отхвърлени и, въпреки тях, държавата все още одобрява разпределението на парите чрез своята Агенция ARiMR. Последствието е, че слуховете за новия бизнес модел се разпространяват като горски пожар в Полша, а площта на земята, за която са подадени молби, рязко се повишава от 2004 г. насам. В същото време самата държавна агенция за плащания на 01.12.2008 посочва,  че през 2007 г. 14,8 милиона евро (55,6 милиона злоти) са разпределени за орехови насаждения. За отбелязване е, че в по-голямата част от въпросната земя или няма въобще орехи, или е била засадена преди година с  дребни фиданки, високи  20-30 см.

Благодарение на тази неконтролирана златна мина, броят на одобрените заявления нараства значително между 2004 г. и 2008 г., както и площта на субсидираната земя. Полски експерти изчисляват, че площта от 5000 хектара орехови дървета през 2004 г. се удвоява през 2005 година. През 2006 г. 10те хиляди хектара нарастват с 50% до 15 000 хектара, които през 2007 г. отново се увеличават повече от два пъти до 31 хиляди хектара. Според информацията, получена от министерски съвет на Полша през 2009 г., по отношение на финансовата подкрепа за мерки за околната среда в селското стопанство, през 2008 г. тази земя се е повишила за пореден път до 35850 хектара. През 2009 вероятно щеше да има 40000 хектара орехови и предполагаеми орехови насаждения за финансиране, което би съответствало на 28 милиона евро.

Размерът на субсидията за отглеждане на орехи нараства в тясна връзка с нарастване на площта - от около 12 милиона злоти на 86 милиона злоти. Делът на ореховите насаждения в общите измервания за околната среда в селското стопанство е нараснал от 13% през 2006 г. до 30% през 2007 година. Междувременно, тази цифра вероятно се е повишила още повече. Процъфтяващ бизнес за собственици на имоти, данъчни консултанти и адвокати. Интересното е, че годишният доклад с точните данни за развитието на биологичния сектор в Полша се появяваше редовно до 2006 г. и след това спря да бъде публикуван. Трябва да се зададе въпросът защо този доклад с подробни данни е заменен с много по-общи и по-малко точни публикации.

Въпреки всичко, трябва да се отбележи, че не всека орехова плантация в Полша, получавала субсидии, е фалшива. Около 5000 хектара, на които се отглежда тази култура, са напълно оправдани по отношение приемане безвъзмездна помощ за старите насаждения. В Карпатите например ореховите дървета се отглеждат правилно (снимката по-долу вдясно). Тук вкусните и здравословни ядки се събират, обработват и пускат на пазара в продължение на векове. Дърветата процъфтяват на слънчеви склонове с кратка снежна зима. В равнините на Померания и в низините, обаче, младите дървета често са нагризани от диви животни и сериозно страдат от сланата. Резултатът е, че основните стъбла загиват и в най-добрия скучай растенията са оставени със слаби странични издънки от главното стебло. За дълго време, държавата не налагаше критерии за засаждане на овощни дървета. Всичко, което е трябвало да направите, за да получите субсидия - да  забучите няколко клонки в земята или да засадите едногодишни 10-20 см дървета в една ливада.  "Не става, ако не се грижиш за дърветата," казват земеделските експерти. Трябва да косиш тревата редовно, да пазиш дърветата от животни, а парливата коприва, например, трябва да се изкорени. Ако не изпълните това, ореховите насаждения няма да се развиват добре. Но трябва да се приеме, че хората, кандидатстващи за субсидии през последните години, във всеки случай не са били заинтересовани от този вид информация.

Дефиниция за орехова плантация предстоше да бъде публикувана наскоро (в изявление от ARiMR на 1.12.2008 г.). Сега е официално определено, че плодните дървета трябва да са високи 80 см и да имат обиколка 8 мм  на височина 10 см от началото на стъблото. Храстите трябва да бъдат най-малко 20 см на височина. Регламентът, издадени от Съвета на министрите на 02.16.2010 се посочва, че липсващите дървета трябва да бъдат подменени (най-малко 75 на  хектар са предвидени), и те трябва да бъдат най-малко 80 см високи. Регламентът, издаден през 2009 г., предвижда в големи подробности кои видове плодове трябва да бъдат субсидирани. Списъкът съдържа, в допълнение към обичайните ябълки, круши и кайсии, видове като дърво снежна топка (vibernum), планински ясен, червена боровинка, морски зърнастец, череша, глог и трънка. Въпросът е защо такива специализирани култури следва да се субсидират в такъв мащаб.

Междувременно, началното ниво на субсидиите за орехови насаждения е драстично намалено, тъй като администрацията на ЕС наостри уши и министерството, след като обмисля пет години, беше длъжно да действа. Още през 2005 г., с появата на първите факти, можеха да разберат какво става. От 11 март 2010 г., плащанията за първите шест години са отрязани само до 160 злоти на хектар. След този период цифрата нараства на 800 злоти на хектар за земи в преход и 650 злоти на хектар за сертифицирани биологични насаждения. Трябва да се помни, че това засяга само нови приложения. Всички стари случаи продължават да бъдат изцяло финансирани. Някои, чиято молба е одобрена през 2007 г., например, ще се възползват от този рог на изобилието до 2012.

За разлика от държавите-членки на стария ЕС, където националните правителства са съфинансирани от ЕС в размер на 50%, в случая собственият принос на новите членове е само 20%. Така че Европейската комисия плаща огромните 80% за тези земеделски екологични мерки, с цел да направят членството на присъединяващите се страни по-привлекателно - членство, което те във всеки случай желаеха. А поляците се оказаха доста добри при използване на всяка вратичка: тъй като помощите за плодови насаждения над 100 хектара са били намалени с 50%, а до една десета в случай на насаждения над 300 ха, някои хора са успели умело да заобиколят този регламент . Например, бивш земеделски кооператив с над 500 хектара е купен от няколко приятели и членове на семейството, всеки от които, разбира се, бяха под посочените горе граници. Всеки от тях след това кандидатства за субсидии. Друг трик, за да сложат ръце върху желаната субсидия, е засаждането на планински ясен (Fraxinus excelsior) вместо орехови дървета. Листата изглеждат подобно, а дърветата са много по-силни. Разбира се, това противоречи на целта на финансиране, а именно да се насърчи производството на ядки и плодове и, следователно, е в противоречие с насоките на ЕС.  След всичко това, и десетилетия на измами, свързани с маслиновите насаждения в южната част на Европа, поразително е, че ЕС не е внедрил повече мерки за предотвратяване на системни злоупотреби със субсидии в европейската общност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.