1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Нарисувай къдроглав пеликан, включи се международната арт инициатива withNature2020

Нарисувай къдроглав пеликан, включи се международната арт инициатива withNature2020

България се включва в международната инициатива withNature2020 за глобално съвместно произведение на изкуството, която обединява разнообразни общности по целия свят на Международния ден за биологичното разнообразие 22 май 2021 г.

Целта е да се ангажират местните хора с необходимостта да се защитят екосистемите на застрашените растителни или животински видове близо до тях и да се създаде визуално запомнящо се масово събитие, което да фокусира вниманието върху въпроса за загубата на биоразнообразие, по време на конференцията на ООН за биологичното разнообразие (COP15) в Кунминг , Китай.

Българска фондация Биоразнообразие избра къдроглавия пеликан, за да се включи в инициативата, защото това е една от емблематичните птици на Бургас, която може да се наблюдава често над града. Птиците нощуват в спокойното Атанасовско езеро и прелитат да се хранят в близките езера Вая и Мандра. Къдроглавият пеликан е особено уязвим, тъй като малката му популация е съсредоточена само на няколко места в света и е заплашена от загубата на местообитания, заедно с унищожаването на размножителните колонии от рибарите. Стрелба и сблъсъци с електропроводи се случват по време на миграция и са допълнителни заплахи за пеликаните.

Как може да се включите в инициативата withNature2020?

  • Нарисувайте къдроглав пеликан – така както вие го виждате или като използвате видеото, създадено от  Little Art School, специално за България. Рисувайте смело и не пропускайте да изпратите снимка на вашата рисунка до 15 май на saltoflife@biodiversity.bg, за да може да създадем една голяма обща картина и видео, което ще разпространим по целия свят. За всеки участник ще има специална награда от Българска фондация Биоразнообразие.

 

  • Участвайте в създаването на гигантско изображение на къдроглав пеликан на 22 май на терасата до Морското казино в Бургас. В събитието на живо, което се случва паралелно във всички държави, включени в инициативата в 17:00 местно време ще бъдат създадени гигантски изображения на застрашени растителни и животински видове: гоблен от видове, които се разгръщат в реално време, за да бъдат заснети и качени за гледане в YouTube и други медийни платформи, използвайки # withNature2020.

 

Нека покажем, че ние в България ценим и опазваме застрашените видове на планетата и нека накараме хората да говорят и да мислят за биоразнообразието чрез създаване на серия от арт изображения на застрашени видове по целия свят на 22 май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.